Ide se u pripremu zakona o hitnoj medicinskoj službi

19.04.2022.

08:52

Autor: HRT

Prosvjed djelatnika Hitne pomoći

Prosvjed djelatnika Hitne pomoći

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Nakon prošlotjednog prosvjeda djelatnika hitne medicine danas je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak s ministrom Vilijem Berošem. Na sastanku su bili predstavnici inicijative 'Hitna 194', predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine Danijel Šota i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. Sindikati hitne medicine nakon sastanka su izjavili da su zadovoljni podrškom te je dogovoreno da za dva tjedna predstave svoj prijedlog Zakona o hitnoj pomoći.

Za dva tjedna razgovarat će se konkretnije o novom zakonu o hitnoj medicini, a u tom prijedlogu zakona trebale biti stavke o formiranju timova, beneficiranom radnom stažu, a obuhvaćene bi bile i helikopterske jedinice i proširenje timova hitne pomoći. Predstavnici sindikata kažu da su "za sada zadovoljni", no također poručuju da bi mogli ponovno doći na Markov trg i organizirati prosvjed ako se njihovi zahtjevi ne ostvare.

- Svaki pacijent bi na teritoriju Hrvatske imao pravo na istu kvalitetnu i modificiraniju hitnu medicinsku pomoć. Dakle nema više da će negdje hitna biti opremljena na takav i takav način s aparaturom i kolima koja su dobra i kvalitetna, a negdje da tako ne bude, izjavio je predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine nakon sastanka u Ministarstvu Danijel Šota.

Svjetlana Brenko
iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije kazala je kako će na sastanku u najavljenom za dva tjedna predtasviti njihov prijedlog zakona. Očekuju kako će njihov prijedlog biti prihvaćen i upućen u proceduru čim prije.

Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći djelatnici godinama predlažu, čak su i napravili prijedlog Zakona o svojoj djelatnosti, koji je uspio doći i do saborskog Odbora za zdravstvo, ali, kaže predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine Danijel Šota, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević godinama ga odbija.

Djelatnika hitne službe trenutačno je u Hrvatskoj oko 3000. Javnu potporu su dobili i od ministra zdravstva i od ravnateljice Grbe Bujević, ali predsjednik sindikata kaže kako od javne potpore nemaju previše koristi, potrebna je ona stvarna,a to je donošenje zakona i prebacivanje hitne medicinske pomoći na teret i na odgovornost države.

Beroš: Podržavamo zahtjeve


- Zahtjevi predstavnika hitne medicinske službe su opravdani jer su usmjereni prema dobrobiti pacijenta kao i djelatnika, no trebamo ih uklopiti u objektivne mogućnosti cjelokupnog zdravstvenog sustava te s tim ciljem nastavljamo konstruktivne razgovore, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš poslije susreta s predstavnicima hitne medicinske službe.


- Saslušali smo predstavnike hitne medicinske službe koji su danas u ime svojih kolegica i kolega došli u Ministarstvo zdravstva iznijeti probleme i prijedloge rješenja tih pitanja, posebno beneficiranog radnog staža za zaposlenike. Međutim, pitanje radnog staža tek je jedan segment složene problematike naših 'hitnjaka' čiji posao je među najzahtjevnijima u zdravstvenom sustavu. Stoga podržavamo njihove zahtjeve za uvrštavanje na listu djelatnosti s beneficiranim radnim stažem, izjavio je ministar Beroš.


Od ranije je poznato da to pitanje ne može izravno regulirati Ministarstvo zdravstva budući da je isto u nadležnosti Ministarstva rada. No, tijekom današnjeg produktivnog sastanka razmatrano je više modela unapređenja položaja djelatnika hitne medicinske službe.


- Evaluirali smo sve mogućnosti rješavanja svih elemenata važnih za pružanje kvalitetne hitne pomoći pacijentima i osiguranje primjerenih uvjeta rada djelatnicima. Moramo o svemu konstruktivno razgovarati i zajednički pronalaziti prihvatljiva rješenja u skladu s objektivnim mogućnostima zdravstvenog sustava, rekao je ministar zdravstva.


Slijede koordinirani operativni koraci na realizaciji zajedničkih ciljeva kako bi se maksimalno olakšalo djelatnicima hitne medicinske službe obavljanje ovog iznimno značajnog posla na dobrobit naših građana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!