14:14 / 06.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Nagrade zaslužnim Splićanima, za životno djelo i Vinku Prizmiću

Nagrade zaslužnim Splićanima, za životno djelo i Vinku Prizmiću

Nagrade zaslužnim Splićanima, za životno djelo i Vinku Prizmiću

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

U povodu Dana grada Splita i zaštitnika Sv. Dujma koji se slavi 7. svibnja, u splitskom HNK-u danas je održana dodjela nagrada grada Splita za ukupno 13 laureata, a nagradu za životno djelo dobio je, uz ostale, i nekadašnji šef HGSS-a Vinko Prizmić.

Povjerenica Vlade RH za grad Split Mirna Veža rekla je kako je ponosna što Split, unatoč svojoj kritičnosti i temperamentu, ali i baš zbog njih, prepoznaje i cijeni izvrsnost.

- Postignuća današnjih laureata, ali i brojnih drugih istaknutih sugrađana na svim poljima, zaslužuju biti istaknuta kao bitna i ključna odrednica našeg grada, dodala je.

Predsjednik Komisije za dodjelu javnih priznanja Jakov Prkić rekao je da su nagrađeni najbolji među nama.

- Njihov uspjeh je uspjeh onih koji su ih nosili i bili im potpora. Oni nisu samo odrađivali svakodnevni posao, nego su dodatnim radom i trudom zadužili sve nas, istaknuo je.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić naglasio je da grad Split ima dovoljno dobrote i pameti da može sinodalno hoditi putem zajedništva.

- To nam govore i ovogodišnji nagrađeni svjedoci koje prepoznajemo na tome putu. Put zajedništva govori nam da smo svi mi na istoj lađi. Sveti Dujam svjedoči nam još nešto, vrlo važno, ne povezuje nas samo ista lađa nego još više svijest i istina da nam je zajednički Bog Otac i da su nam svi ljudi braća i sestre, poručio je Barišić.

Nagradu za životno djelo je dobio nekad prvi čovjek Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić i to za istaknuto djelovanje i postignuća na unaprjeđenju sustava sigurnosti Splita i Hrvatske, te promociji grada Splita kao sigurne turističke destinacije.

Istu je nagradu dobio i znanstvenik Stanislav Piplović, zbog osobitog doprinosa znanstvenom istraživanju kulturne baštine, zaštiti i prezentaciji graditeljskog nasljeđa, posebno Splita, te promicanju svijesti o njenoj važnosti za gradski identitet.

Hrvatski arheolog Emilio Marin je nagradu za životno djelo dobio za svekoliki doprinos istraživanju očuvanju i njegovanju kulturne baštine i arheologije, te izniman doprinos razvoju i promicanju ugleda Hrvatske i svog rodnog grada.

Za dugogodišnji kvalitetan, odgovoran i stručan rad s mladima i s nastavnicima, te doprinos razvoju i promidžbi tehničke kulture nagradu za životno djelo je dobio bivši školski ravnatelj Martin Olujić.

Dramska prvakinja Darinka Vukić Vrca je dobila nagradu za životno djelo za sedam i pol desetljeća umjetničkog stvaralaštva koje je obilježilo grad Split i Hrvatsku. Nagrada i šefu Klinike za infektologiju splitskog KBC- a dr. Iviću

Dobitnici osobne nagrade i to za ostvarene sportske rezultate su tekvandoaši Matea Jelić i Toni Kanaet.

Osobnu nagradu za izniman društveni profesionalno-volonterski angažman namijenjen građanima, a posebno mladima, dobio je predsjednik Međunarodne i hrvatske udruge studenata AIESEC Frane Bešker.

Za izniman doprinos razvitku i ugledu Splita kroz promociju splitskog i hrvatskog folklornog stvaralaštva u zemlji i svijetu osobnu nagradu dobio je predsjednik folklornog ansambla Jedinstvo Emin Sarajlić.

Šef Klinike za infektologiju splitskog KBC- a dr. Ivo Ivić također je dobio osobnu nagradu, i to za stručnost, požrtvovnost i doprinos u liječenju bolesnika s COVID-19 u pandemijskim uvjetima.

Skupne nagrade su pripale Ustanovi u kulturi Galerija Kula za uspješnu organizaciju izložbenih programa u 2021. i promicanje kulturnog života Splita; Udruzi žena oboljelih i liječenih od karcinoma Caspera za niz aktivnosti s ciljem pružanja pomoći i osvještavanja društva o životu žena oboljelih od malignih bolesti i humanitarnu djelatnost; te Zajednici tehničke kulture grada Splita za sustavni razvoj i poticanje tehničkog stvaralaštva djece i mladih i popularizaciju tehničke kulture.

Za nagradu Grada ove je godine bilo predloženo 38 kandidata, i to 15 za životno djelo, 10 za osobnu i 13 za skupnu nagradu, a za najveće gradsko priznanje odabrano je ukupno 13 kandidata, među kojima je pet nagrada za životno djelo, pet osobnih nagrada i tri skupne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!