Nagrađena profesorica: Ovo je borba za dostojanstvo

31.10.2019.

16:37

Autor: V.Ružojčić/K.Fumić/P.F./HRT

default error photo
Prazne su danas bile učionice u školama u Brodsko-posavske i Požeško- slavonske županije.
Šesnaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Nastave nema u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Sindikati poručuju da će i idući tjedan i prosvjedovati, a štrajk se u ponedjeljak nastavlja u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji. Zahtjevaju povećanje koeficijenta od 6,11% i od toga, kažu, ne kane odustati ni nakon jučerašnjeg dogovora HDZ-a i HNS-a.

Marić: Povećanje koeficijenata 2% je 110-120 milijuna kuna

Prazne su danas bile učionice u školama u Brodsko-posavske i Požeško- slavonske županije.

- To je ponižavajuće za nas koji već 16 dan stojimo u organiziranom štrajku koji nikada nije imao ovakav odjek i koji očito prijeti da će se razvući pa ako treba i do Božića i do kraja školske godine, rekla je Nada Lovrić, županijska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

- Ovo je borba za dostojanstvo kaže nagrađena profesorica Mirta Kos Kolobarić iz Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu.

Ima mišljenje i o plaćama mentora i savjetnika koji obavljaju golem posao.

- Kad se uzme u obzir koliko se radi za mnoge van nastvane aktivnosti i koliko se slobodnog vremena ulaže u to, mislim da je stvarno plaća nedovoljna, rekla je profesorica Kos Kolobarić.

Pa se ništa strašno neće dogoditi, kaže, ni ako dani u štrajku ne budu plaćeni.

- Mislim da je ovo sad prijelomni trenutak, da se svi držimo zajedno i da pokažemo da smo stvarno zaslužili svoje plaće i da smo zaslužili bolji status u društvu, dodala je.

Aladrović: Razmišlja se o tome da se dani u štrajku plate

Sindikalna povjerenica u Obrtničkoj školi u Požegi Sanja Špehar kaže da ako štrajk ne bude plaćen da onda neće odrađivati izgubljene sate.

-  Učenici će onda imati veliki gubitak, a ako bude plaćen spremni smo sve ovo odraditi, rekla je.
https://vijesti.hrt.hr/554658/sesnaesti-dan-strajka-sto-ce-reci-sindikati
A dok školska zvona šute teško je planirati raspored nadoknade izgubljenih sati. Postupit će, kaže, prema naputcima ministarstva u kojemu očekuju nastavak dijaloga socijalnih partnera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!