08:25 / 30.09.2021.

Autor: HRT/D.D.

Tomašević oporbi: Što god mi napravili, vi ćete biti protiv

Najavljena je sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Najavljena je sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Na dnevnom redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine je rebalans gradskog proračuna, a uoči sjednice oštro ga je kritizirao oporbeni HDZ tvrdeći da se radi o rebalansu sa "smiješnim uštedama". Na dnevni red zagrebačke Gradske skupštine po hitnom postupku uvršten je prijedlog da se novi ustroj Gradske uprave, po kojemu se broj gradskih ureda s 27 smanjuje na 16, primjenjuje tek od 1. siječnja, a ne od 31. listopada, kako je bilo najavljeno.

- Oko podneva je počela rasprava o prvom velikom dokumentu koji donosi nova gradska vlast. Prema prijedlogu rabalansa proračun će biti manji 37,5 milijuna kuna u odnosu na Bandićev proračun, iznosit nešto manje od 14 milijardi kuna. Ako se pita vladajuće, reći će da su donijeli dobar dokument koji prikazuje realno stanje financije u Zagrebu. Kažu da su tijekom proteklih mjeseci uštedjeli oko 400 milijuna kuna, a da će se veći rezovi vidjeti tek u proračunu za 2022. Oporba nešto drugačije gleda na stvari. Kaže da gradonačelnik Tomašević nije učinio ono što je obećavao tijekom kampanje, da nema velikih rezova i da je ovo smiješan rebalans. Također, kažu kako nema viziju niti znanja donijeti teške i odlučne mjere, izvijestio je za podnevni Dnevnik Borko Brunović.

Između vladajućih i oporbe zaiskrilo je oko pitanja gospodarenja otpadom u Zagrebu. Oporba traži da se s dnevnog reda skine točka izgradnje pristupnih cesta u Resniku za izgradnju sortirnice. Kažu da prvo treba donijeti sveobuhvatan plan gospodarenja otpadom, a onda eventualno graditi sortirnicu otpada.

- Gradonačelnik Tomašević odgovara da ga se stalno kritizira i kad ne radi i kad nešto radi, dodaje kako nikome ne treba smetati sortirnica otpada i da će ona donijeti velike uštede, izvijestio je Brunović.

- To je klasično parcijalno rješavanje jednog globalnog problema. Zagrebom se gomila otpad ,plastika, staklo, čuli smo i imamo te informacije da se glomazni otpad odvozi u Sisak, kazao je Mislav Herman, gradski zastupnik HDZ-a.

- Što god mi napravili, vi ćete biti protiv. Tko ima išta protiv sortirnice, u čemu je problem sortirnice? Sortira odvojeni prikupljeni otpad u kućanstvima gdje građani sortiraju papir, plastiku i metal, to dođe u sortirnicu da bi se mogle neke od tih sirovina prodavati na tržištu, pojasnio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


Potpredsjednik Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman novinarima je prije sjednice rekao da je "rebalans proračuna s uštedama koje su nekoliko puta manje od ušteda koje je radio pokojni gradonačelnik Milan Bandić u prošlom sazivu, a kojima se tada smijalo".

Ako pogledamo ukupni proračun s proračunskim korisnicima ušteda je 0,27 posto, a bez proračunskih korisnika ušteda je 0,06 posto. Ekvivalentno s prosječnom plaćom u Zagrebu od 8309 kuna - uštedjeli smo oko 22 kune ako gledamo ukupni proračun, odnosno manje od pet kuna bez proračunskih korisnika, istaknuo je Herman.

Dosadašnji proračun u iznosu od 14.035.374.000 kuna smanjuje se rebalansom za iznos od 37.474.500 kuna tako da će nakon rebalansa iznositi 13.997.899.500 kuna, odnosno bit će manji za 0,27 posto.

Prije sjednice Gradske skupštine zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević novinarima je na pitanje kako ipak nije bilo previše ušteda odgovorio da je ušteda bilo "ali su ih pojeli 'financijski kosturi', i to se lijepo vidi iz rebalansa". Upitan znači li to da nema tri i pol milijarde kuna ušteda Tomašević kaže da to nitko nije niti najavio.

Odgođen novi ustroj Gradske uprave

U prijedlogu odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića navodi se da je prema mišljenju Ministarstva financija novi ustroj Gradske uprave trebao biti prikazan i kroz proračun Grada Zagreb.

Kako se o rebalansu proračuna danas odlučuje na sjednici, i to prema prethodnom ustrojstvu, po stupanju odluke na snagu trebao bi se raditi novi rebalans, za što nema vremena u listopadskom zasjedanju Skupštine. Proračun za 2022. će stoga biti usuglašen s novim ustrojem Gradske uprave.

Po hitnom postupku na dnevni red uvrštena je i odluka kojom se, zbog povoljnije epidemiološke situacije, ukidaju mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije na ugostitelje, obrtnike i turističke agencije.

Do sada ih je Grad Zagreb tim mjerama oslobodio plaćanja zakupnine prostora u gradskom vlasništvu te im je komunalna naknada bila umanjena za 30 posto, a ukupan iznos oslobođenja u razdoblju od prošle godine procjenjuje se na 113.052.790 kuna.

Ostalo na dnevnom redu

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine je i suglasnost o sklapanju sporazuma za sudjelovanje Grada Zagreba u obnovi javnih institucija, među ostalim Gradskog kazališta Gavella i Umjetničkog paviljona, a glasat će se i o dodatnom financiranju obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Na dnevnom redu su financijska izvješća za prošlu godinu Zagrebačkog holdinga, ZET-a, Zagrebačkog velesajma, Zagrebačkog inovacijskog centra i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.

Također, prijedlog o davanju prethodne suglasnosti Zagrebačkom holdingu za statusnu promjenu pripajanja trgovačkih društava CENTAR i AGM, te davanje prethodne suglasnosti Zagrebačkom holdingu za statusnu promjenu pripajanja trgovačkog društva Zagrebačka stanogradnja trgovačkom društvu Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo.

Gradski zastupnici odlučivat će i o prijedlogu o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju pristupne prometnice - Servisne ceste uz budući objekt Sortirnice otpada.

Na dnevnom redu je i prijedlog Trpimira Goluže iz Kluba gradskih zastupnika Mosta za pokretanje postupka izrade novog Prostornog plana Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!