Najveći ratni brod "USS Gerald R. Ford" uplovio u Split

26.06.2023.

Zadnja izmjena 19:35

Autor: M.N./HRT/Hina

Nosač zrakoplova na nuklearni pogon, USS Gerald R. Ford

Nosač zrakoplova na nuklearni pogon, USS Gerald R. Ford

Foto: M.N. / HTV

Ponos američke mornarice, najmoderniji nosač zrakoplova na nuklearni pogon "USS Gerald R. Ford" uplovio je jutros u Split.

Golemi brod, koji privlači poglede Splićana i turista, najveći je ratni brod u povijesti. Dugačak je više od 330, a visok 76 metara, poput solidnog nebodera, s 25 paluba. Gradnja je stajala 12,8 milijardi dolara, a još je 4,7 milijardi utrošeno za istraživanje i razvoj. Može nositi 75 zrakoplova. Posadu, uključujući zrakoplovno osoblje, čini 4500 ljudi.

Uplovljavanje u hrvatski dio Jadrana među rijetkim je dosadašnjim dolascima tog nosača zrakoplova u mora drugih država. Bio je u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu, a u svibnju ove godine sudjelovao je u NATO-ovim vježbama u norveškim vodama.

Riječ je o najmodernijem i najsuvremenijem američkom nosaču zrakoplova, koji je u listopadu prošle godine krenuo na put prema Europi. Prije sedam dana stigao je u Sredozemlje, kazala je među ostalim Ivana Šilović, novinarka HTV-a i opisala najvažnije performanse američkog nosača zrakoplova. Istaknula je i da je na brodu oko 4600 članova posade, a neki od njih krenuli su u obilazak Splita.

- Naša nazočnost ovdje upravo pokazuje našu odlučnost i predanost napretku prema miru i stabilnosti u regiji, rekao je admiral Erik J. Eslich, zapovjednik bojne skupine nosača aviona USS Gerald Ford.

Posjet Splitu potvrda je unaprjeđenja odnosa SAD-a i Hrvatske jer dvije nacije rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu regiju, naveli su iz Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj. Posjet je i prigoda posadi broda "USS Gerald R. Ford" da se upozna sa Splićanima te bogatom hrvatskom poviješću i kulturnim nasljeđem.

Galerija
Američki nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford, Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Nosač zrakoplova na nuklearni pogon, USS Gerald R. Ford, Foto: M.N./HTVNosač zrakoplova na nuklearni pogon, USS Gerald R. Ford, Foto: M.N./HTVNosač zrakoplova na nuklearni pogon, USS Gerald R. Ford, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELLAmerički nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford, Foto: Zvonimir Barisin /PIXSELLAmerički nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford, Foto: Zvonimir Barisin /PIXSELL

Američka 6. flota, sa sjedištem u Napulju u Italiji, provodi cijeli spektar združenih i pomorskih operacija, često u dogovoru s partnerima, kako bi unaprijedila nacionalne interese SAD-a te sigurnost i stabilnost u Europi i Africi.

"USS Gerald R. Ford" (CVN 78) najnoviji je nosač zrakoplova američke mornarice. Kao prvi brod u klasi za sljedeću generaciju nosača zrakoplova donosi mnogo tehnolgija za postizanje veće ubojitosti, sposobnosti preživljavanja i zajedničke interoperabilnosti, uz smanjenje operativnih troškova i troškova održavanja. Brod "USS Gerald R. Ford", oznake CVN 78, prvi je novi nosač dizajniran u više od 40 godina, a osmišljen je da ima fleksibilnost za rad s budućim generacijama zrakoplova. Nazvan je po 38. predsjedniku Sjedinjenih Država Geraldu Fordu.

Brod nosi najnaprednije palubne lovce, kao što su F-35C Lightning II i F/A-18E/F Super Hornet, avione ranog upozorenja za sve vremenske uvjete E-2D Advanced Hawkeye, mornaričke jurišnike za protuelektroničku borbu EA-18G Growler te višenamjenske helikoptere MH-60R/S i brojne tipove bespilotnih letjelica. Za njihovo katapultiranje koristi se elektromagnetski katapult čime je onaj parni poslan u povijest.

Uplovljavanje USS Gerald R. Forda u Split dokaz je predanosti miru i stabilnosti


- Naš dolazak pokazuje našu odlučnost i obvezu održavanja mira, prosperiteta i stabilnosti u regiji, rekao je zapovjednik USS Gerald R. Forda kapetan Rick Burgess.

Zapovjednik Burgess kazao je da je na brodu 20 posto žena "što je izvanredno".

- Prije deset godina brojevi su bili manji. Otprilike jedan od svakih pet marljivih mornara je žena, dodao je.

Na brodu je i Karla Carrasco koja je u američkoj mornarici već četiri godine.

Ona je prije dolaska u Split istraživala sve o gradu i priznaje kako je predivan s obzirom na to da nikad nešto slično nije vidjela u SAD-u.

- Uzbuđena sam jer ću istraživati grad. Ići ću na plažu, a željela bih istražiti i Dioklecijanovu palaču. Posebno bih probala lokalnu hranu, izjavila je Carrasco.

Christopher Reskovich iz zapadne Virginije podrijetlom je Hrvat, 20 mu je godina i ima zanimljivu priču kako je postao vojnik.

Kako je izjavio novinarima, "nije znao što točno raditi, pa je zaključio kako je priključenje vojsci dobar način da to shvati i zasad mu dobro ide".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!