Vatrogasna škola u Osijeku nakon 28 godina

11.01.2022.

07:01

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT

Vatrogasac gasi požar/Arhiva

Vatrogasac gasi požar/Arhiva

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

U Osijeku je danas počela srednja škola za vatrogasce. Nakon godinu dana obrazovanja 40 mladih ljudi i službeno će postati prvi profesionalni vatrogasci na istoku Hrvatske. 

Prije 5 godina Ana je poželjela u vatrogasce. Već je bila dobrovoljna vatrogaskinja u okolici Šibenika.

- Odradila sam dvije protupožarne sezone, ali mi je potreban korak dalje što je ova vatrogasna škola s odjeljenjem u Osijeku – kaže Ana Kapoši, polaznica srednje škole za vatrogasce.

Ana i njezini kolege ne moraju se brinuti za posao.

- Većina đaka koji su sad krenuli u školu će imati osigurani posao, tako da neće biti problem. Kod nas u Slavoniji nedostaje 50-tak vatrogasaca godišnje da bi pokrili potražnju na tržištu rada – naglašava Zdravko Cvenić, voditelj škole, zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ.

- Cilj je zadržati ovi mladi iz ovih 5 slavonskih županija na istoku Hrvatske, da oni zasnuju svoj radni odnos ovdje – dodaje Zdenko Čarapar, dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Buduće vatrogasce i vatrogasne tehničare čeka 819 sati teorijske i praktične nastave. U Osijeku dosad nije bilo redovne škole već samo prekvalifikacije ili razredna odjeljenja iz Zagreba.

- Izuzetno nam je drago kao što smo imali prilike čuti da nakon 28 godina imamo državnu vatrogasnu školu ovdje u našem gradu Osijeku – naglašava Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskoga župana ističe da se radi o jedinstvenom projektu u cijeloj Slavoniji i Baranji, na istoku Hrvatske i s te su strane, kaže, posebno ponosni.

Kako i ne bi bili kada će nakon godinu dana obrazovanja 38 polaznika i službeno postati prvi profesionalni vatrogasci školovani na istoku Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!