10:40 / 31.05.2020.

Autor: Silvana Skočajić/T.V.//Dnevnik/IMS/HRT

Nakon mjesec dana trgovine ponovno rade nedjeljom

-

-

Foto: - / -

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj nnema novih zaraženih koronavirusom. Zbog povoljne epidemiološke situacije Nacionalni je stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom koja je bila na snazi od 24. travnja.
U posljednja 24 sata u Hrvatskoj nnema novih zaraženih koronavirusom. Zbog povoljne epidemiološke situacije Nacionalni je stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom koja je bila na snazi od 24. travnja. Ta je epidemiološka mjera bila i ona oko koje su se proteklih tjedana, uz epidemioloških, povele i žestoke političko-ideološke rasprave.

Dio trgovaca ukidanje zabrane odlučio je odmah iskoristiti.

U Zagrebu na parkiralištu ispred trgovačkog centra gužva. I na blagajnama redovi. Prva radna nedjelja ovom trgovačkom centru donijela je dosta posla.

Posjetili smo najveći trgovački centar u Puli. Tamo su gotovo sve trgovine otvorene, od trgovina s prehrambenim proizvodima, do onih za prodaju odjeće, obuće, sportske opreme, drogerija, pa i ljekarni. Što se tiče posjećenosti, građana i kupaca ima, ali bez gužvi. Trgovine će biti otvorene do 22 sata pa se trgovci nadaju i ostvarivanju nekakvog prometa.

Jutros smo posjetili i samo središte Pule, ondje je bilo otvoreno svega nekoliko trgovina, i to uglavnom prehrane. Nakon što je jučer bile zatvorene, danas su radile i pulska tržnica i ribarnica.

Evo što kažu građani:Radnu nedjelju komentirao je i ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera Civilne zaštite  Davor Božinović, koji je bio u Mariji Bistrici na tradicionalnom hodočašću vatrogasaca. U tom je marijanskom svetištu velik je broj tradicijskih obrtnika koji svoje proizvode prodaju nedjeljom.

Neradna nedjelja bila je epidemiološka mjera. HZJZ je procijenio da, s obzirom na vrlo povoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, nema potrebe da nedjelja bude neradna kao epidemiološka mjera, podsjetio je Božinović te dodao da će Stožer i dalje raditi korekcije ako to bude potrebno.

Što se tiče same neradne nedjelje, o tome će se sigurno razgovarati i u kampanji i u mjesecima koji dolaze. Radi se o prijedlogu zakona koji ide u javno savjetovanje. Vidjet ćemo što će ono pokazati. Pozicija Vlade i HDZ-a je poznata, rekao je Božinović.

- Bit će i to regulirano novim zakonom kad bude raspravljen i usvojen u Hrvatskom saboru. Što se tiče odluka Stožera, kad su se stvorili uvjeti, kad govorimo o široj slici i epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, onda se donose odluke. Nema razloga s obzirom na povoljnu situaciji da se bilo što koči, komentirao je Božinović.

Novinari su voditelja Stožera upitali i da komentira navode da se mjerama određen sat vremena za dezinfekciju trgovina ne provodi za tu namjenu, već da se pije kava.

- To mi nije drago čuti. To je mjera koju je propisala struka i bilo bi dobro kad prođe ovo s epidemijom, da se polaže pozornost na higijenu prostora, jer to je jedan od najvažnijih načina borbe protiv bilo koje zaraze, odgovorio je Božinović te dodao da se i u toj mjeri može pokazati fleksibilnost.

Kako je rekao, ako je neki objekt manji, npr. manji dućan ili kiosk, ne mora se potrošiti sat vremena, to se može riješiti u manje vremena.

- Nije poanta u birokratiziranju, rekao je Božinović i podsjetio da je mjera od sat vremena donesena u kontekstu otvaranja šoping centara koji su puno veći.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!