Devastirano podmorje i plaža nakon nedavnog požara u marini Kaštela

23.06.2021.

16:31

Autor: Branko Dobrota/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Devastirano podmorje nakon požara

Devastirano podmorje nakon požara

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ostaci brodova izgorjelih prije gotovo mjesec dana u katastrofalnom požaru u marini Kaštela, onečistili su obližnju plažu i omeli radove u susjednom privatnom brodogradilištu.

U zraku se još osjeća miris paljevine. Na plaži je nekoliko kafića čiji su vlasnici očajni, jednako kao i iznajmljivači privatnog smještaja u Kaštel Gomilici u blizini. Ronioci imaju pune ruke posla - treba izvući dijelove nekad skupih brodova iz onečišćenog mora.

- Podmorje je devastirano, ima dijelova brodova, nadrgrađa i akumulatora, totalno je uništeno, kaže Aljoša Čmrlec, predsjednik Ronilačkog kluba Giričić.

- Prema informacijama ronilaca koji su danas na akciji, kažu da će trebati još dvije akcije i to sa puno više ronilaca, dodaje Ivan Čagalj, komunalni pogon Kaštela.

Na obližnjem platou nekadašnje tvornice Jugovinil, brodograditelji negoduju. Izgrađene brodove okružile su goleme količine izgorjele plastike, privremeno odložene baš pokraj njihovih navoza.

- Sad imamo problem sa samim materijalom jer ta hrpa je i otrovna i te čestice lete zrakom i nesnosan je miris. Onemogućeni smo u daljnjim radovima, kaže Ivica Panžić, brodograditelj.


Grad Kaštela, nakon upozorenja privatnih investitora, danas će početi s uklanjanjem opasnoga otpada iz kruga brodogradilišta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!