Ravnateljica Klasične gimnazije za HRT: Učenici su sigurni

06.03.2023.

Zadnja izmjena 19:26

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/M.M./Hina/HRT

Zdravka Martinić-Jerčić, ravnateljica Klasične gimnazije u Zagrebu

Zdravka Martinić-Jerčić, ravnateljica Klasične gimnazije u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Policija je na području Medveščaka pronašla i uhitila mladića koji je upao na nastavu u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu i prijetio hladnim oružjem jednom učeniku. Zahvaljujući smirenoj reakciji profesorice i učenika nije bilo težih posljedica i nitko nije ozlijeđen.

Na zaštitu škola upozoravali su ravnatelji osnovnih i srednjih škola godinama. 

- Policija je nakon što je obavila očevid u školi započela svoje istražne radnje, odmah obavila sve što treba i uhitila mladića koji je neovlašteno ušao školu, za HRT-ov Dnevnik rekla je Zdravka Martinić-Jerčić, ravnateljica Klasične gimnazije u Zagrebu. 

Ravnateljica je istaknula da nema detaljne informacije zbog čega se mladić odlučio na takvo što, ali da ima saznanje da je riječ o nečem osobnom. Nastava u školi nije prekinuta, a ravnateljica je dodala da je u pripremi poruka koje će biti upućena svim roditeljima u povodu incidenta. 

- Učenici su u Klasičnoj gimnaziji i dalje sigurni. Nakon ovog nemilog i traumatičnog događaja poduzet ćemo sve mjere kako bismo dali psihološku pomoć i učenicima i djelatnicima u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i gradskim uredom koji nam u tome pružaju punu potporu, kazala je Martinić-Jerčić.

Martinić-Jerčić rekla je da se u školi tijekom dana razgovaralo sa svim učenicima te s njihovim roditeljima. 

- Psihologinja je odmah po događaju bila u razredu, razgovarala s učenicima o mogućim reakcijama koje će osjećati nakon ovakve traume i nastavit ćemo i dalje raditi s njima. Očekujemo i posjet tima za krizne situacije koji će onda s razredom odraditi sve ono što je po protokolu potrebno. 

Ravnateljica je objasnila da je riječ o izoliranom slučaju te da je vrlo teško osigurati škole kako bi se u svakom trenutku učenici osjećali potpuno sigurno. 

- Mi imamo videonadzor i promatra se prostor, međutim, ako je netko jednake dobi i jednakog izgleda kao i svi drugi učenici, teško je ovakvo što spriječiti, rekla je ravnateljica.  

Ravnateljica Klasične gimnazije u Zagrebu Zdravka Martinić-Jerčić rekla je da su zahvaljujući sabranoj reakciji profesorice i učenika spriječene veće posljedice i da nitko nije ozlijeđen.

Prijetnja se dogodila oko 13.45 i ravnateljica je, neposredno nakon toga, na stubama unutar škole srela osobu koja je prijetila i ispratila je do izlaza.

- Tada nije imao ništa u rukama, kazala je i dodala da je mladić izgledao ljutito i rastrojeno te da nije učenik Klasične gimnazije.

- Najvažnije, svi su sigurni, nastava se nastavila odvijati redovno, i svim roditeljima koji su zvali, dane su upute, kazala je.

Na pitanje je li se ulaz takve osobe u školu mogao kontrolirati, ravnateljica je odgovorila da u vrijeme međusmjene u školu uđe i iziđe između 700 i 800 učenika, tako da je praktično nemoguće kontrolirati osobe mlađe dobi.

Zaključila je da će uprava, stručne službe i nastavnici uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva znanosti i obrazovanja postupiti po protokolu za takve situacije da se riješe posljedice traumatičnog događaja. Također, izrazila je nadu da se takav događaj više neće ponoviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!