Tuškan o incidentu u školi: Previše je podjela, treba sjesti i razgovarati

14.09.2021.

10:14

Autor: V.G./Studio 4/HRT/IMS

Ana Tuškan

Ana Tuškan

Foto: Marin Tironi/Studio 4 / PIXSELL/HTV

Ni treći dan zaredom u Osnovnu školu u Krapinskim Toplicama nije pušten učenik, čiji roditelji ne žele - da nosi masku u zajedničkim prostorijama unutar škole. Roditelji i dalje prosvjeduju ispred škole, pred kojom su zaštitari, a stigla je i policija te inspektor. Sve je, podsjetimo, počelo u petak, kada su pred školom prosvjedovali protivnici nošenja maski, a i jučer ih ponovno okupilo 10-ak u znak potpore dječaku i njegovim roditeljima.

- Trebali bi početi ozbiljno shvaćati sindikate, mi prenosimo ono što struka misli na terenu. Ovo je doista veliki problem koji možemo promatrati iz više aspekata - pitanja kršenja zakona, pitanja prava djeteta, aspekta zaštite svih zaposlenika u školi. Kad su se uvodile mjere mi se govorili da će biti problema s maskama. U nekim županijama su uveli obvezno nošenje maski za sve učenike i zaposlenike, dok su druge ukinule maske. Također, velik je problem uplita politike i nekih širih interesa. Pitanje je što znači sloboda i ograničavanje drugih, rekla je Ana Tuškan, iz Sindikata hrvatskih učitelja, u emisiji "Studio 4" komentirajući incident u Krapinskim Toplicama.

- Svako dijete ima pravo na obrazovanje. Svi trebaju sjesti za stol, vidjeti kako će problem biti riješen. Mi smo im postavili pitanje tko će provoditi mjere i što će se dogoditi ako ne budu ispoštovane, koje su sankcije? Oni su samo odgovorili - institucije. To je dovelo sada do ovoga. Imamo jednu zajedničku početnu točku, svatko želi najbolje svom djetetu. Razlika je kako ćemo to postići. Ovo nije bio ni način, ni vrijeme niti mjesto.

- Ne možemo se u jednu ruku pozivati na Konvenciju o pravima djeteta, a u drugu ruku ignorirati zakone koji nešto zabranjuju. Naša sloboda ne smije ograničavati slobodu drugih, dodala je Tuškan.

Tuškan je otkrila da se zaposlenici škole osjećaju ogorčeno i revoltirano. Smatraju da škola treba biti mjesto nulte tolerancije na nasilje. Podsjetila je da Zakon o javnim okupljanjima jasno kaže da se ne smije prosvjedovati dok su učenici u obrazovnim ustanovama.

- Nama se javlja jako puno zaposlenika u školama i roditelja, zabrinuti su za sigurnost zato što djeca trebaju bez straha ići u školu, nastavnici žele raditi svoj posao. Mislim da je podjela bilo previše, moramo sjesti i razgovarati. Ne može se jedna strana nazivati antivakserima, a drugi poslušnicima. To nije dobar način. Roditelji su spremni surađivati. Treba naglasiti da zaposlenici u školama nisu ti koji su donijeli mjere, oni ih provode.

- Mi smo pokrenuli Akcijski plan za prevenciju nasilja, naglasili smo da nije došlo do dovoljne zaštite,  za jačanje motivacije i kognitivnih sposobnosti. Ono što ja zovem ignoriranje od strane ministarstva ne znači da oni nas ne čuju, nego odgovaraju preko medija. Na neke prijedloge odgovore, a za neke na koje nemaju odgovore se prave da to nisu čuli. To je stvar nepostojanja dugoročne vizije što je dobro za obrazovanje. 

COVID potvrde u školama

Upitana o COVID potvrdama u školama, Tuškan je rekla da je protiv podjela, odnosno za kritičko razmišljanje i informiranje donošenje odluka.

- Ne, nismo za COVID potvrde. Prvi smo se usprotivili za to da ravnatelj može tražiti COVID potvrdu od roditelja na roditeljskom sastanku uživo, što je spuštanje odgovornosti na ustanove. Tko će pomoći toj ustanovi kad dođe do izgreda?, pita se.

Maknuti pritisak s nastavnika

Goran Gotlibović,
nastavnik biologije i kemije, rekao je kako ga sam događaj u školi u Krapinskim Toplicama nije iznenadio, no ističe da su ga iznenadile mlake reakcije institucija.

- Trebaju osigurati da su škole mjesta nulte tolerancije na nasilje, mjesto sigurnosti za djecu i djelatnike, mjesto u kojem djeca trebaju učiti slobodno. Tu država treba uložiti maksimalan trud i poslati jasnu poruku o neprihvatljivosti instrumentalizacije djece u interesu pojedinaca koji narušavaju red u školi i uvode veliku nesigurnost i strah među djecu, poručio je.

Rekao je kako se nada da neće doći do toga da će pred školama morati biti angažirane zaštitarske službe.

- To bi poraz svih nas. Trebali bi biti na takvoj razini razvoja društva da svi mogu biti slobodni i sigurni u školi, bez razmišljanja o tome hoće li neovlaštena osoba ući.

Gotlibović je istaknuo kako je nužno maknuti pritisak s nastavnika. 

- Stvar se kreće, ali to nije dovoljno. Pritisak se očituje u zaključnim ocjenama gdje se one forsiraju zbog pritisaka na upis u srednje škole. Ocjene su vrlo često nerealne. Nastavnik je u nekim situacijama prepušten sam sebi, od siline pritisaka on popušta kako bi održao svoje mentalno zdravlje i sačuvao sebe na poslu. To se može riješiti tako da se makne važnost zaključivanja ocjena s nastavnika. Mala matura bi rješavala puno toga, ali vlasti se trebaju usuditi to uvesti, poručio je.

Komentirao je obvezu cijepljenja u prosvjeti rekavši da nije za prisile jer su kontraproduktivne.

- Propustilo se u počecima krize kvalitetno komunicirati s građanima da razbiju svoje strahove. Treba paziti na sigurnost svih sudionika, poštivanje jednostavnih mjera, a ne da se parcijalno primjenjuju, rekao je Gotlibović dodajući se da u njegovoj školi svi maksimalno pridržavaju mjera jer im je cilj izbjeći online nastavu.

- Zajednički cilj je držati se maksimalno u školi koliko god možemo, jer je to loše za sve sudionike u obrazovanju, zaključio je.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!