13:01 / 25.01.2019.

Autor: D.M./P.F./HRT

Napadnuti liječnik: Prijetili su nam životnom ugrozom - 7 privedenih

-

-

Foto: - / -

Policija je uporabila sredstva prisile nakon dojave da više osoba u bolnici na Jordanovcu stvara nered i napada medicinsko osoblje.
Zagrebačka policija je nakon incidenta u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, gdje je više osoba napalo medicinsko osoblje, privela na kriminalističko istraživanje ukupno sedam osoba, uključujući dvije maloljetne osobe i muškarca koji je prvotno pobjegao s mjesta napada.

Više detalja trebalo bi biti poznato nakon kriminalističkog istraživanja koje je u tijeku, kažu u zagrebačkoj policiji koja je policajce uputila na teren nakon što je oko 10:15 dojavljeno iz bolnice da više osoba stvara nered i napada medicinsko osoblje.

- Dolaskom policijskih službenika u prostor bolnice, sa ciljem smirivanja situacije i sprječavanja daljnjih protupravnih ponašanja na štetu stručnog osoblja bolnice, policijski službenici uporabili sredstva prisile nad nekoliko tamo zatečenih osoba, izvijestila je policija.

Pulmolog Marko Jakopović izjavio jeda je liječnike i medicinske sestre napala obitelj pacijenta koji je preminuo od karcinoma pluća u Klinici, a da su potom napali i policajce koji su pozvani u bolnicu kako bi smirili situaciju.

- Gospodin je preminuo u terminalnoj fazi maligne bolesti, od karcinoma pluća. Obitelj to nije mogla prihvatiti i postali su jako agresivni te su počeli razbijati neke stvari. Napali su liječnike i medicinske sestre i bili smo prisiljeni pozvati policiju, rekao je Jakopović.

Dodao je kako se radilo o dva muškarca i nekoliko ženskih osoba, od čega dvije maloljetne osobe.

- Porazbijali su neka stakla, napali su staklenim čašama i razbijenim staklom osoblje i policiju, rekao je pulmolog s Jordanovca.

Neslužbeno doznajemo da je član obitelji preminulog pacijenta letvom napao liječnika, liječnicu i medicinsku sestru. Liječnika je udario po leđima, liječnicu u prsa. Imao je i vatreno oružje. Navodno je demolirao pola bolničkog odjela.

 Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara u petak je, u povodu incidenta u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, osudio sve oblike napada na medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike, te zatražio da se u kazneni zakon uvede termin "napada na službenu osobu u djelatnosti zdravstva".

Sindikat medicinskih sestara osudio napade

- Na žalost, takvih napada ima sve više, kako u bolnicama, tako i u primarnoj zdravstvenoj zaštititi te hitnoj medicini", navodi sindikat u priopćenju.

Podsjećaju da su u nekoliko navrata zahtijevali od Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravosuđa da se to pitanje riješi, naročito jer je još Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva iz prosinca 2013. ugovoreno da će Ministarstvo zdravstva pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu pravosuđa da se napad na zaposlenog u djelatnosti zdravstva smatra napadom na službenu osobu. 

- Smatramo da je zdravstvenom osoblju nužno pružiti sigurno radno okruženje jer obavljaju vrlo zahtjevan i odgovoran posao, naročito uzimajući u obzir veliki nedostatak liječnika i medicinskih sestara, ističe sindikat.

Sindikat KBC-a Zagreb traži hitno postupanje zakonodavca i nadležnih

Sindikat Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb u petak navečer je najoštrije osudio najnoviji fizički napad na liječnike i medicinske sestre zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac, i zatražio je hitno postupanje zakonodavca i nadležnih institucija zbog tog teškog incidenta.

- Ovakvi i slični incidenti su svakodnevni i šutnja administracije Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravosuđa mora ovim prestati. Apeliramo na sve mjerodavne institucije da se napokon probude i ovakve incidente prepoznaju kao 'hitni klinički pokazatelj' koji iziskuje hitnu intervenciju u cjelokupnom zdravstvenom sustavu, istaknula je predsjednica Sindikata KBC-a Zagreb Tanja Leontić.

- Od Vlade RH i nadležnog Ministarstva zdravstva tražimo hitnu reformu politike zapošljavanja u smislu povećanja broja izvršitelja, ali i ukidanja ograničenja istom, a kako bi se mjere zaštite osoba i imovine podigle na još višu razinu od postojeće uz specijaliziranu informatičku podršku i kontinuiran 24-tni nadzor službi unutar ustanove, osobito onih prostora u kojima su ovakvi incidenti učestali, dodala je Leontić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!