20:08 / 22.03.2021.

Autor: Sunčica Findak, Irena Košar/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Nastava se različito održava po županijama

Nastava se različito održava po županijama

Nastava se različito održava po županijama

Foto: Dnevnik / HRT

Danas su učenici u četiri županije prešli na model C ili nastavu na daljinu, osim maturanata i učenika nižih razreda osnovnih škola.

Riječ je o Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji. U Splitsko-dalmatinskoj nastava se održava prema modelu A, odnosno u školi, osim za srednjoškolce od prvog do trećeg razreda koji je prate od kuće. U samoizolaciji je gotovo 6 tisuća učenika i učitelja.

Čini se da je nastava na daljinu ostavila traga na svima. Nerado joj se vraćaju i učenici i učitelji.

- Bili smo neugodno iznenađeni, i učenici, i profesori prelaskom na online nastavu, ali to je već ustaljen postupak, imamo sustav koji je i prije funkcionirao, sad smo ga ponovno aktivirali, kaže Deana Bokošić, ravnateljica splitske III. gimnazije.

Nisu zadovoljni ni mnogi ravnatelji u Šibensko-kninskoj županiji.

- Ideja nas par ravnatelja bila je da djecu ostavimo još tjedan dana u školi jer je trenutno u nekim, pa i mojoj školi, povoljna epidemiološka situacija. Ne želim se petljati u posao epidemiologa, ali od 17 sati sportske dvorane su pune iste te djece koja se ne smiju družiti na nastavi, objašnjava Margit Vrbičić, ravnateljica OŠ Meterize u Šibeniku.

U Primorsko-goranskoj županiji kažu da je sve upućivalo na to da se sprema model C, tj. nastava na daljinu.

- Bili smo više-manje spremni na prelazak s obzirom na razvijanje epidemiološke situacije u razgovoru s nastavnicima i učenicima, bilo je samo pitanje vremena, rekla je Michelle Scalembera, ravnatelj Srednje talijanske škole u Rijeci.

Ovogodišnji maturanti ipak završavaju školovanje u klupama.

- Online škola je dosta opuštenija, a nastava uživo je učinkovitija lakše se prati s profesorima, pojasnila je Ela, maturantica iz Pule.

Kažu to i u osnovnoj školi u Petrinji. Tek su obnovili nekoliko učionica i vratili se nastavi uživo. Nije im teško ni što ih autobusom dovoze do škole, samo da je nastava uživo.

- Prijevoz je problem. Nema tih regularnih stanica na koje autobus smije stajati. Opasno je kroz Petrinju i te rute dolaska u školu, kaže Davor Miholjević, ravnatelj OŠ Dragutina Tadijanovića, Petrinja.

Svi paze na njih i vožnja autobusom veselje im je do ulaska u školu. Da će se brzo vratiti u svoje učionice, nadaju se i oni koji su od danas kod kuće. Kako kaže jedan učenik: lakše podnosim i masku u razredu nego samoću za računalom bez maske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!