19:44 / 19.03.2021.

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Učenici i profesori o izmijenjenom kalendaru mature

Učenici i profesori o izmijenjenom kalendaru mature

Učenici i profesori o izmijenjenom kalendaru mature

Foto: HRT / HTV

Zbog epidemiološke situacije izmijenjen je kalendar polaganja državne mature. Obvezni ispiti iz hrvatskog, matematike i engleskog ove će se godine polagati zasebno, a ne kao dosad u blokovima. Tako će se polaganje državne mature produljiti za pet dana.

Maturante ove godine očekuje novi kalendar pisanja državne mature. Svaka razina za hrvatski i engleski jezik te matematiku pisat će se zasebno.

- Mislim da je to u redu budući da je to po epidemiološkim mjerama, meni to ne znači puno zato što gledam samo jednu razinu koju pišem, kaže Nikolas, maturant iz Zagreba.

- Meni konkretno to znači da mi praznici počinju pet dana kasnije, što mi se baš i ne sviđa, ali ako epidemiolozi kažu da bi to bilo bolje za nas, nemamo baš izbora, zaključila je maturantica Luna iz Zagreba.

Zbog epidemiološke situacije u Nacionalnom Centru za vanjsko vrednovanje odlučeno je: obvezni predmeti s najvećim brojem pristupnika razdijelit će se.

- To znači da će se iz hrvatskog jezika pisati prvo test, za razinu A jedan dan, za razinu B drugi dan, i onda tako i za esejski zadatak. Isto vrijedi za matematiku i engleski jezik, objašnjava Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

Maturantici Terri, koja je prijavila A razinu hrvatskog jezika i matematike te B razinu engleskog jezika, ova izmjena, kaže, ostavlja više vremena za učenje.

- Meni osobno to ne mijenja planove, imat ću više vremena da ponovim, ali ne stvara neku veliku promjenu, kaže Terra, maturantica iz Zagreba.

Oni koji će provoditi državnu maturu, napominju, bit će spremni.

- Svaka godina je drukčija, tako i ova s tom pandemijom, mi ćemo se vjerojatno prilagoditi, naravno bit će nam malo kompliciranije, ali ništa strašno, rekla je Alma Delija, profesorica engleskog i talijanskog jezika u Gospodarskoj školi Varaždin.

Razdjeljivanjem ispita pisanje državne mature produljit će se za pet dana, a konačna objava rezultata umjesto 20. bit će 21. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!