Nastavak terora vukova u Ravnim kotarima, napali isto stado ovaca

18.09.2023.

20:29

Autor: Edi Škovrlj/T.S./Dnevnik/HRT/IMS

Već gotovo mjesec dana 18 ovaca, koje je vuk zaklao u selu Galovac u zadarskom zaleđu, stoji nezbrinuto, u prirodi. Vlasnik kaže da je Agroproteinku obavijestio na dan napada, no da su došli tek kad su se strvine raspale pa ih je bilo nemoguće odvesti. I danas su, istom vlasniku stada, vukovi zaklali još tri ovce, a njihovo se odvoženje očekuje sutra.

Vratio se na mjesto prvog zločina, kao da je zapamtio da posao nije obavio do kraja. I danas zaklao još tri ovce.

 - Evo u mjesec dana dva puta, kaže Denis Burčul, vlasnik zaklanog stada. 

Od 22 ovce Denis Burčul ima još dvije. Odnosno ostat će mu samo jedna jer je druga naklana i za dan, dva, skončat će u mukama. Denis je prema pravilniku poduzeo samo djelomične mjere zaštite, pa je upitna i odšteta.

- Tu se odšteta umanjuje za 25-50 posto, ako nisu nikako poduzete onda se ne isplaćuje, rekla je Ana Grgas, vještakinja za procjenu štete od predatora.

- 18 ovčjih strvina trebale su biti pokupljene, istog dana, nakon prvog napada. Međutim kamion Agroproteinke, kaže Denis, stigao je tek nakon tri dana. 

- Po temperaturi od 40 stupnjeva ovce su napale muhe i crvi i one su se raspale dok je proteinka došla, objašnjava Denis.

Raspadnute ovce, uključujući i tri nove strvine i dalje su razbacane na tri hektara imanja. 

- Ja sam se danas zaprepastila kad sam došla i zatekla raspadnuta grla, crve, rekla je Grgas.

Smrad koji se širi dopire i do prvih kuća udaljenih tek stotinjak metara, a stanovnici strahuju i od zaraznih bolesti.

- To je jedna velika katastrofa, moguće je i širenje bolesti, dodaje Grgas.

Nakon dva napada u Ravnim Kotarima ponovno su krenule priče o uvezenim vukovima.

- Vukovi se uopće ne ubacuju. Kome bi to bilo u interesu da Ministarstvo uvozi vukove i da onda plaća odštetu. To je nesmisleno, smatra Grgas.

Malo utjehe za kraj. Prema novom pravilniku odšeta za zaklanu ovcu s postojećih malo više od 79 eura narasla je na 100 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!