U Hrvatskoj 1936 novih slučajeva zaraze, preminula 51 osoba

07:21 / 19.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Emica Elvedji/Igor Kralj/Kristina Stedul Fabac / Pixsell

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1936 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.606. Među njima je 2167 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru ih je 269. Preminula je 51 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 675.363 osobe zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 11.981 preminula, ukupno se oporavilo 640.776 osoba, od toga 3214 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutačno 22.622 osobe.

Do danas je ukupno testirano 3.645.554 osoba, od toga 6973 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 18. prosinca 2021. utrošeno je 4.542.083 doza cjepiva, a cijepljeno je 55,25% ukupnog stanovništva, odnosno 65,86% odraslog stanovništva. Na dan 18.prosinca 2021. utrošeno je 22.851 doza cjepiva, a od toga je 1908 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 18. prosinca 2021. godine 2.242.262 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.088.816 osoba (1.903.289 osoba cijepljeno s dvije doze te 185.527 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 61,53% odraslog stanovništva.

Osijek s najvećim postotkom cijepljenih

Među većim gradovima s najvećim postotkom cijepljenih prvom dozom pri vrhu je Osijek. Ondje se danas bez najave može cijepiti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

HRT-ova novinarka Marija Matoš u podnevnom Dnevniku rekla je kako je Osječko-baranjska županija iznad državnog prosjeka.

- Ukupno je cijepljeno 63 posto građana, prvom dozom 66 posto, a drugom oko 54 posto. Slab je odaziv na cijepljenje prvom dozom pa su liječnici odlučili kako će bez najave cijepiti sve koji žele i prvom i drugom i trećom dozom, izvijestila je. Dodala je i da je u posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji od 446 obrađenih testova 134 pozitivno. A od osam preminulih nitko nije bio cijepljen.

- Trebamo vjerovati svojim liječnicima i struci. Ako im vjerujemo kad smo prehlađeni, kad nas boli grlo, kada kašljemo, kada nas ukoči..., ako im vjerujemo tada bilo bi dobro da im vjerujemo i kad kažu cijepite se ljudi, rekao je Zoran Čorić, liječnik obiteljske medicine.

Podaci po županijama

U Zagrebačkoj županji 338 novozaraženih
● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 229 novozaraženih, šest preminulih
● U Primorsko-goranskoj županiji 136 novozaraženih, dvoje preminulih
U Osječko-baranjskoj županiji 134 novozaraženih, osam preminulih
● U Zadarskoj županiji 108 novozaraženih, troje preminulih
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 96 novozaraženih 
● U Krapinsko-zagorskoj županiji 69 novozaraženih 
● U Međimurskoj županiji 60 novozaraženih, dvoje preminulih 
● U Varaždinskoj županiji 51 novozaraženi, pet preminulih
U Vukovarsko-srijemskoj županiji 43 novozaraženih
● U Karlovačkoj županiji 39 novozaraženih
U Istarskoj županiji 35 novozaraženih
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 29 novozaraženih 
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 28 novozaraženih, jedna osoba preminula
● U Brodsko-posavskoj županiji 27 novozaraženih, četvero preminulih
● U Požeško-slavonskoj županiji 20 novozaraženih
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 20 novozaraženih 
● U Šibensko-kninskoj županiji 15 novozaraženih, troje preminulih 
● U Virovitičko-podravskoj županiji 4 novozaraženih

Omikron izbjegava imunosno prepoznavanje

Virusni imunolog Luka Čičin Šain u Dnevniku HTV-a rekao je da istraživanja u njegovu i laboratoriju njegovih kolega upućuju na to da omikron vrlo učinkovito izbjegava imunosno prepoznavanje.

- Kada uzgajamo virus u prisustvu seruma osoba koje su cijepljene različitim cjepivima koja su dostupna na hrvatskom tržištu, vidimo da, u osnovi, osobe koje su dva puta cijepljene, bilo AstraZenecom ili Pfizerom, nemaju kvalitetan odgovor. Velik broj ljudi nema nikakva protutijela protiv omikrona. Vidimo da je nešto bolja situacija kod Moderne, ali najgora je kod osoba koje su dobile Johnson&Johnson, kod njih vidimo da je imuni odgovor vrlo, vrlo slab, praktično nikakav, tako je za očekivati da će doći do probojnih infekcija i kod osoba koje su dva puta cijepljene, rekao je Čičin Šain.

Koronavirus u svijetu

Slovenija
pojačava kampanju cijepljenja protiv COVID-a, pa će se cjepivo moći dobiti i u skijaškim centrima, a svi su građani dobili pismo predsjednika vlade s pozivom da se cijepe.

Studija: Omikron manje uspješan u napadu na pluća

Britansko istraživanje pokazalo je da bi varijanta koronavirusa omikron mogla biti manje uspješna u napadu na pluća od prijašnjih varijanti virusa koji izaziva bolest COVID-19.

Europske zemlje pooštravaju mjere

A upravo zbog omikrona mnoge europske zemlje i gradovi pooštravaju mjere.

Londonski gradonačelnik Sadiq Aman Khan proglasio je stanje uzbune kako bi lakše proveo restrikcije.

A nizozemske vlasti objavile su da se ponovno uvodi potpuno zatvaranje. Tijekom tzv. božićnog "lockdowna" - zatvorit će se kafići, restorani, škole, sve trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine. Nova pravila vrijedit će najmanje do sredine siječnja. Ovo su najstrože mjere koje je neka europska zemlja donijela zbog omikron-varijante koronavirusa.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!