Izvješće o tragičnoj smrti: Učenik u Pragu pokušao izvesti "parkour-trik"

03.04.2023.

Zadnja izmjena 16:31

Autor: Vijesti/IMS/D.M./I.Z./HRT

Nastavlja se istraga tragične smrti 17-godišnjeg učenika

Nastavlja se istraga tragične smrti 17-godišnjeg učenika

Foto: HRT / HTV

Nastavlja se istraga tragične smrti 17-godišnjeg učenika porečke Srednje škole Mate Balote koji je poginuo na maturalnom putovanju u Pragu. Objavljeno je službeno izvješće o tome što se dogodilo u noći s petka na subotu na 5. katu noćnog kluba u središtu Praga, a obiteljima, učenicima i nastavnicima pruža se psihološka pomoć.

Ravnatelj škole: Sutra dolazi tim stručnjaka 


Ravnatelj Srednje škole Mate Balote iz Poreča Krešimir Bronić kazao je kako sutra dolazi tim od devet stručnih osoba koji će razgovarati prije svega s učenicima.

Dodao je da će se sutra održati i roditeljski sastanak. 

Učenik pokušavao izvesti "parkour-trik"


Objavljeno je službeno izvješće o tome što se dogodilo u noći s petka na subotu na 5. katu noćnog kluba u središtu Praga.


- Očevidom je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom katu i najvjerojatnije je htio izvesti "parkour-trik". Rad se o vještini prevladavanja određenih prepreka. Na žalost, kod tog skoka pao je kroz otvoreni prostor, izjavila je veleposlanica Ljiljana Pancirov

Dodala je kako će obdukcija biti vrlo brzo gotova, budući da se radi o nesretnom slučaju, te da će od sutra biti moguće organizirati povratak tijela mladića u Hrvatsku. 

Psihološka pomoć prema posebnom protokolu


- Učenicima i nastavnicima pruža se psihološka pomoć, uključen je krizni tim, stručnjaci, psiholozi. Poštuju se i slijede posebni protokoli i osnivaju savjetništva. Najprije se radi s učenicima koji su bili svjedoci tragedije, a zatim s razredom koji je učenik pohađao. Organiziraju se i posebni roditeljski sastanci. Sve se to radi kako bi se izbjegle dodatne posljedice, javila je iz Poreča novinarka Anita Bartolović.


- Krizna intervencija nije psihoterapija, to je preventivni postupak. On izgleda kao kad očistite ranu, stavite antibiotik, flaster i pazite da se rana ne inficira. Samo se u ovom slučaju radi o rani na duši. I tu ranu treba polako zacijeliti, rekla je psihologinja Davorka Glavina Stanković, voditeljica tima za krizne intervencije Istarske županije. Izrazila je sućut obitelji poginulog mladića i svima koji su na bilo koji način uključeni u tu tragediju.

Dodala je da je na tom slučaju angažirano devet osoba iz cijele Istre. Oni sutra ulaze u školu i u dva dana će obuhvatiti sve razrede koji su bili uključeni u događaj te roditelje i nastavnike koji imaju specifičan status u cijeloj školi. Postupak je specifičan.

- Najbitnije je da je postupak baziran na mislima, emocijama, ponašanju i tjelesnim reakcijama (fiziologiji). Oporavak traje, po knjigama od 4 do 6 tjedana, ali to nikad nije potpuno točno. Olakšavajuća je okolnost što Poreč ima zdravi grad i ako se neke situacije odmaknu kontroli, mogu se obratiti ljudima tamo, zaključila je Glavina Stanković.

Zabrana maturalnih putovanja? 


Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić izvijestio je kako krizni stožer za takve situacije u Istarskoj županiji počinje sa psihološkom pomoći koja će, kaže, trebati svima.

- Jako je teško bilo što od toga suzbiti, prevenirati, spriječiti, ali definitivno u budućnosti možda treba drugačije sagledati pa možda čak i ukinuti ovakva putovanja, smatra predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!