Nastavlja se očevid i izvlačenje dijelova mađarskog helikoptera

23.06.2023.

Zadnja izmjena 12:37

Autor: Ana Bralić/Vijesti/HRT/A.V.

Nastavlja se očevid i izvlačenje dijelova mađarskog helikoptera

Nastavlja se očevid i izvlačenje dijelova mađarskog helikoptera

Foto: HTV / HRT

Jučer je pronađeno tijelo i trećeg člana posade mađarskoga vojnog helikoptera koji se srušio pokraj Drniša. Olupina i tijela dvaju članova posade pronađeni su još u srijedu u kanjonu rijeke Čikole između Pakova Sela i Miljevaca. 

Očevid još traje, a od jučer navečer izvlače se dijelovi helikoptera nakon što je pronađeno tijelo trećeg člana posade mađarskog vojnog helikoptera.

Potraga je cijelo vrijeme bila otežana zbog iznimno nepristupačnog terena i velike vrućine.

- Na terenu je veći broj pripadnika Hrvatske vojske koja vodi postupak, a na pomoći su im, u tehničkom smislu, tri javne vatrogasne postrojbe - Drniš, Šibenik i državna intervencijska postrojba Hrvatske vatrogasne zajednice s ukupno 10 djelatnika i tri vozila, rekao je voditelj Službe civilne zaštite Šibenik Dražen Bilać

- Dijelovi će se pokušati u što manjem opsegu kidati tako da će se prenositi u kontejnere i svi ti dijelovi bit će proslijeđeni u Zemunik na daljnje vještačenje, otkrio je Bilać. 

MORH: Hrvatska vojska angažirana na izvlačenju olupine mađarskog helikoptera

U izvlačenju olupina mađarskog helikoptera sudjeluje oko 70 pripadnika Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Na terenu su angažirani i kamioni, šleperi i dizalica iz sastava Oružanih snaga RH.

U izvlačenju sudjeluju pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici te vatrogasci i pripadnici HGSS-a, naveli su iz MORH-a.

Istragu provode zajedno hrvatske i mađarske vlasti

Iz mađarskog Ministarstva obrane ranije danas su priopćili kako očevid na mjesta pada mađarskog vojnog helikoptera koji je bio na obuci, provode zajedno hrvatske i mađarske vlasti.

- Olupina i svi komadi pronađeni u tom području bit će prikupljeni, a zatim prevezeni u Mađarsku na daljnju analizu, navodi se u priopćenju mađarskog Ministarstva obrane iz Budimpešte.


- Posmrtni ostaci mađarskih vojnika bit će prevezeni u Split, dodalo je mađarsko ministarstvo, zahvalivši "hrvatskoj vojsci i partnerskim organizacijama na pomoći u području traganja i spašavanja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!