Pronađena brodica, potraga za ribarima na mjestu potonuća

05.05.2023.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: Vijesti/T.V./P.F.//HRT

Jasminka Kalčić

Jasminka Kalčić

Foto: Dnevnik / HRT

Pronađena je brodica za kojom se četiri dana tragalo u akvatoriju Novigrada, a za dvojicom ribara potraga je nastavljena. Plastičnu brodicu na dubini od 27 metara pronašli su vatrogasni ronioci i ronioci specijalne policije. 


Dvojica ribara nestala su u utorak u umaškom akvatoriju. Isplovili su u jutarnjim satima, unatoč nevremenu, a budući da se do poslijepodne nisu vratili, pokrenuta je potraga.

Novinarka Jasminka Kalčić javila se u središnji Dnevnik HTV-a i rekla da osim što je pronađena plastična brodica nema novih informacija o nestalim ribarima.

- To je to što je danas novo. Čula sam se prije ovog uključenja, za svaki slučaj, s lučkom kapetanicom. Dakle, novo je to da su danas locirali, odnosno potvrdili da je objekt koji su prije dan i pol pronašli policijski eho-sonderi, upravo plastična brodica dvojice nestalih umaških ribara, rekla je.

- Ona je pronađena u akvatoriju Novigrada, na 10 milja od Novigrada, na 30 metara dubine. Dakle na području gdje zadnji puta lociran mobitel jednog od ribara. Ronioci su tražili okolo brodice, međutim nisu pronašli ribare. Zato gotovo svi vjeruju da su oni uspjeli nekako izvući se i negdje se skloniti. Potraga će se nastaviti i sutra i na moru, ali i pod morem. Ronioci će opet zaroniti i pretraživati šire područje oko brodice, izvijestila je Kalčić.

Lučka kapetanica najavila je kako se potraga sutra po prvi put - neće širiti nego će se usredotočiti baš na potonulu ribaricu i područje oko nje.  


Potragu te činjenicu da je pronađena brodica komentirala je pulska lučka kapetanica.

- Bože mi oprosti, ako su oni dolje, oni su blizu nje. Ili su blizu nje ili ih nema. Nažalost, iz iskustva vam mogu reći da tamo gdje se brodica pronađe, nije nužno da ćete naći i osobu, izjavila je Dolores Brenko Škerjanc, lučka kapetanica u Puli.

Iz priopćenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture


Prema planu traganja u današnjoj akciji sudjelovale su dvije brodice iz sastava Lučke kapetanije Pula, jedan spasilački brod Lučke kapetanije Rijeka, jedan brod Postaje pomorske i aerodromske policije Pula te jedan brod i jedan zrakoplov Obalne straže RH. Sa talijanske strane Jadrana akcijom je koordinirala MRCC Roma, ali traganje nije rezultiralo pronalaskom nestalih.

Za sutra, 6. lipnja, angažirani su pripadnici ronilačke jedinice specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova te ronioci iz sastava Vatrogasne zajednice Istarske županije, koji će na mjestu pronalaska brodice nestalih ribara izvršiti dodatne zarone, a poziciju će osiguravati brodice iz sastava pulske Kapetanije te vatrogasni i policijski brodovi.

Koordinirana akcija traganja i spašavanja s ciljem pronalaska dvojice nestalih ribara provodi se u sjevernom Jadranu bez prekida od 2. svibnja, nažalost bez značajnijih rezultata. Ukoliko traganje tijekom sutrašnjeg dana ne rezultira pronalaskom, daljnje aktivnosti provodit će se u okviru redovnog nadzora sigurnosti plovidbe, u nadležnosti Lučke kapetanije Pula.

Obalna radio postaja ORP Rijeka-radio odašiljat će obavijesti SECURITE i PAN-PAN prema svim sudionicima u pomorskom prometu, u širem području nestanka ribara do okončanja koordinirane akcije traganja i spašavanja, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!