Do petka potražite hlad!

22.06.2021.

13:03

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS

Toplinski val

Toplinski val

Foto: Milan Sabic/Grgo Jelavic/Davor Puklavec/Srecko Niketic / PIXSELL

Nastavlja se toplinski val u Hrvatskoj. U gotovo cijeloj zemlji temperature su više od 30 stupnjeva, a u Zagrebu i na istoku dosežu i 35. Vrhunac toplinskog vala najavljen je za četvrtak.


Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za utorak izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33-37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

- Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi, stoji u upozorenju DHMZ-a.

Za srijedu za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33-36 °C.

- Tek će u petak vrućina malo popustiti. I dalje će biti dosta vruće, a prekid toplinskog vala na kopnu očekuje se u subotu, dok će na Jadranu i dalje biti dosta vruće, rekla je Tomislava Hojsak, meteorologinja.

Preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.

piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.

isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!