Nastavljaju se preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja

03.03.2023.

15:31

Autor: HRT/IMS

Potpisan Sporazum o provedbi sistematskih pregleda za branitelje

Potpisan Sporazum o provedbi sistematskih pregleda za branitelje

Foto: Robert Anic / Pixsell

Sporazum o suradnji na provedbi Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja za 2023. s 33 zdravstvene ustanove potpisan je u petak u resornom ministarstvu, a za njegovu provedbu kojim se planira obuhvatiti 15.500 branitelja Vlada je osigurala 1,8 milijuna eura.

Posljedice proživljenih traumatskih događaja iz Domovinskog rata i danas su vidljive te braniteljska populacija posebno u području zdravlja zaslužuje posebnu pozornost, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dodao je da su u protekom vremenu i starenjem populacije sve izraženiji zdravstveni problemi većeg broja branitelja. Stoga je jedan od najvažnijih programa Ministarstva usmjeren prema zaštiti zdravlja kroz preventivne sistematske preglede u svrhu ranog otkrivanja bolesti i povećanje mogućnosti njihova izlječenja.

I u ovoj godini nastavljamo pozivati na preventivni sistematski pregled hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 100 dana ili su u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji i dragovoljce.

Uz njih, po prvi puta pozivi će se uputiti njegovateljicama i njegovateljima 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine, najavio je Medved. 

Beroš: Neupitna Vladina briga za branitelje


Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je neupitna Vladina briga za branitelje i njihovo zdravlje, ali i zdravlje svih hrvatskih građana te je poručio da će im zdravstveni sustav uvijek biti na raspolaganju. Radi se o spašenim životima i unaprjeđenju zdravlja, jer ranim otkrivanjem bolesti preventivnim pregledima čuvamo živote onih koji su branili i stvarali hrvatsku državu, istaknuo je Beroš.

Dodao je kako je reforma zdravstva stoga usmjerena i na preventivu i rano otkrivanje bolesti napominjući kako su branitelji s obzirom na proživljene psihofizičke traume posebno ranjivi dio populacije.

Upitan o sistematskim pregledima za građane ministar Beroš najavio je da će se "idući tjedan, odnosno tjedan kasnije utemeljiti takve preglede, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo učinio je dodatan napor i odredio koje su to dobne i spolne skupine, odnosno kategorije koje moraju biti njime obuhvaćene".

 Na taj se način čuva zdravlje i rano otkrivaju onkološke i kronične nezarazne bolesti i toj je pravi put unaprjeđenja zdravlja nacije, naglasio je Beroš. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako se posebna pozornost posvećuje problemu invaliditeta i mortaliteta hrvatskih branitelja te preventivni pregledi pomažu u otkrivanju čitavog niza bolesti, među kojima i kardiovaskularne i karcinomi. Njihovim ranim otkrivanjem povećavaju se izgledi za izlječenje, istaknuo je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!