Novaković: Stopirani predmeti jednoga bi se dana opet mogli otvoriti

21.09.2021.

09:47

Autor: Stuio 4/IMS/M.Š./HRT

Nataša Novaković u Studiju 4

Nataša Novaković u Studiju 4

Foto: HTV / HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obustavilo je predmete protiv Andreja Plenkovića, Zdravka Marića, Bože Petrova i Martine Dalić, koji su bili pokrenuti zbog slučaja "Lex Agrokor".

Kao razlog se navodi odluka Visokog upravnog suda da Povjerenstvo ne može odlučivati o članku 5., kojim su propisana načela djelovanja. Zbog istog razloga, postupci nisu pokrenuti ni protiv predsjednika Zorana Milanovića.

Zbog svega se postavilo pitanje - je li Povjerenstvo izgubilo funkciju zbog koje i osnovano - a to je da, među ostalim, kontrolira političare?

- Povjerenstvo se zapravo našlo pred pet ili šest pravomoćnih presuda Visokog upravnog suda, a zbog kojih Povjerenstvo više ne može voditi postupke zbog povrede članka 5., to jest zbog netransparentnosti, nesavjesnosti, nevjerodostojnosti, nepristranosti... Mi smo se žalili, a postavlja se pitanje hoće li DORH hoće li naš izvanredni lijek dalje uputiti prema Vrhovnom sudu. Ako bi jednog dana Vrhovni sud rekao da smo mogli voditi te postupke, onda bi se ti predmeti mogli otvoriti ponovno, ističe predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković gostujući u HTV-ovoj emisiji Studio 4. 

Osnovno pitanje jest pitanje sankcioniranja po članku 5.

- Sankcija ne postoji, to je zapravo obveza. To bi zapravo bila osnovna obveza koje bi se svaki dužnosnik trebao držati. Ne može se dogoditi da vi skrivate podatke od javnosti, dodaje. 

Članak 2. utvrđuje pak pitanje sukoba interesa. 

- Isto nema sankciju. Mi smo se našli u situaciji da dužnosnik ako ide na put nikome ne mora objašnjavati gdje je bio i na teret čega. Jednostavno ne treba biti transparentan. 

Gostovanje Nataše Novaković u Studiju 4

Gostovanje Nataše Novaković u Studiju 4

Foto: Studio 4 / HRT

- Odluke su takve kakve jesu, već se četiri godine naslućivalo kroz javne istupe političara, potom tu su bile odluke upravnih sudova, Ustavni sud nas je načeo, a upravni sudovi su zapravo sve završili. Teško je zapravo reći kako će sve završiti.

Nakon odluke upravnih sudova kaže da se teško osjećala, osobno, ali da je smatrala da je poštenije izaći u javnost s tim predmetima nego ih držati u ladici. 

- Moramo reći da u ovom trenutku ne možemo dalje. U ovom trenutku. Godina dana, odnosno godinu i pol, to je vrijeme u kojem se može još svašta dogoditi, dodaje Novaković. 

Ponavlja da zbog ove situacije neće dati ostavku, ali da će, ako osjeti da želi otići, otići. 

Nataša Novaković na mjesto predsjednice Povjerenstva zapravo je došla na prijedlog HDZ-ove vladajuće većine.

- Moj ulazak je bio dosta intrigantan, s obzirom na prethodnicu i na medijski pritisak. Mene nije to pretjerano opterećivalo jer sam znala samu sebe. Ljudi koji su mene poznavali, a znam puno ljudi, niti sam mislila da ne mogu taj posao raditi niti sam sumnjala u to da ga mogu objektivno raditi. To što su drugi imali nekakva očekivanja, koji me nisu poznavali, eto, četiri godine poslije, vidi se gdje smo, pojašnjava. 

Nema namjeru kandidirati se za drugi mandat. Općenito govoreći o njezinom viđenju kako se Hrvatska bori protiv korupcije, Novaković kaže da ona već prolazi "pod normalno".

- Svaka dva tri dana imate aferu koja je "top naslov", a onda dođe nešto drugo. Ljudima je već dosta i zaboravljaju to. Svi načelno govore da su protiv korupcije, ali jedno je govoriti, a drugo raditi. Ti moraš napraviti ono što misliš. To je ton koji mora doći. Ako toga nema, nema borbe protiv korupcije, pogotovo na lokalnoj razini. Lokalna razina gleda što radi nacionalna. To vam je kao u trgovačkom društvu, menadžeri gledaju što radi vrh. 

Uspoređujući Hrvatsku s drugim europskim zemljama, kaže da drugdje postoje ministri koji su sami od sebe podnosili ostavke, a samo zbog primjerice kršenja Covid mjera.

- Meni je to u ovom našem društvu potpuno nezamislivo. To je moralan čin, ti svojim primjerom moraš pokazati i da poštuješ državu i mjere, a kod nas eto, nikome ništa, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!