Marijana Petir: Očekivala sam da će se bolje kontrolirati cijene

22.01.2023.

Zadnja izmjena 14:43

Autor: Nedjeljom u 2/IMS/A.S./HRT

Marijana Petir

Marijana Petir

Foto: Nedjeljom u dva / HRT

Drago mi je da su i ministar i premijer pokrenuli politički dijalog s trgovačkim lancima. Mislim da je to bilo nužno, kazala je saborska zastupnica Marijana Petir u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" te dodala da sadašnja poskupljenja smatra neopravdanima.  

Poskupljenja su došla zbog zaokruživanja cijena zbog prelaska na euro, a to je u suprotnosti sa Zakonom o uvođenju eura i Zakonom o zaštiti potrošača, istaknula je Petir. Smatra da je potrebno povući dubinsku analizu. Kaže da su joj poljoprivrednici i ribari rekli, ali i prehrambena industrija, da prošle godine nisu dizali cijene. 

- Znamo da su trgovački lanci nekoliko puta dizali cijene. Oni su to pravdali inflacijom, pandemijom, prekidom dotoka robe zbog rata u Ukrajini i govorili su da ulazne cijene rastu zbog porasta cijene primarnih proizvoda, kazala je. 

Potom je istaknula da svi koji su imali ugovore s trgovačkim lancima, imali su ih ustvari od 1. siječnja do 31. prosinca i nisu mogli dizati cijene. 

- To znači da su trgovački lanci po nekoliko puta dizali cijene kako bi sebi digli marže, dodala je. Vladine mjere smatra opravdanim jer se, kako kaže, moraju štititi interesi potrošača te ne može netko zaokruživati cijene kako mu padne na pamet.

- Oni sada primarnim proizvođačima, koji cijelu prošlu godinu nisu digli niti jednu cijenu i nisu ništa zaradili, a trgovački lanci su dizali marže i po 80%, poručuju - ne možete nam sada dizati cijene, jer mi ne možemo dizati cijene zbog odluka Vlade. To je jedno ponašanje koje je aspolutno neprihvatljivo i licemjerno. Radi se o trgovačkim lancima koji su većinom u stranom vlasništvu i u čijim matičnim državama su cijene proizvoda koje su uvozili padale, a oni su i dalje dizali cijene, napominje Petir.

Petir: Nismo u ratu s trgovačkim lancima, ministar i dalje govori o bijelim listama

Govoreći o ulozi udruga za zaštitu potrošača u kontroliranju cijena kazala je da je Vlada digla na 100.000 eura iznos za te udruge, koje su se javile na natječaj i koje su imale obvezu pratiti cijene u trgovačkim lancima. Istaknula je kako je očekivala da će udruge biti u tom dijelu malo aktivnije i transparentnije, ali da se to nije dogodilo.

- Da nismo u ratu s trgovačkim lancima, kako se tvrdi, govori i to da ministar i dalje govori o bijelim listama. Još uvijek nije prešao na crne liste. Dao je šansu trgovačkim lancima da vrate cijene na staro, izjavila je Petir. Osim toga, kaže, tražio je da i dostave podatke o proizvodima koji su najčešće u upotrebi da se provede usporedba kako bi bilo sve transparentno.

- Javila su se samo tri trgovačka lanca i sva tri su u hrvatskom vlasništvu. To što ne žele dostaviti cijene od prošle godine ide u prilog tvrdnji o kojoj govore poljoprivrednici, ribari i prehrambena industrija, a koji su bili vezani ugovorima i nisu mogli podići cijene, dok su trgovački lanci zarađivali na velikim maržama. I to je profiterstvo, naglasila je Petir.

Predlagala je strože mjere

Petir je primijetila da u odnosu s trgovačkim lancima i njihovim poslovanjem ima puno prostora za napredak.

- Oni iz svojih matičnih država uvoze tržišne viškove, a ti tržišni viškovi kada dolaze na hrvatsko tržište cijenom ruše cijenu našim proizvodima. Pitanje je, osim što je to nelojalna konkurencija našim proizvođačima, jesu li ti proizvodi doista kvalitete koja bi trebala biti propisana za tu hranu koja stiže, izjavila je.

Njezin prijedlog je bio da se postroži Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, u segmentu lanca opskrbe hranom. To bi se provelo na taj način, kaže, da se propiše da je nepoštena trgovačka praksa ako ti na tržište stavljaš proizvod ispod proizvodne cijene. 

Saborski Odbor za poljoprivredu, kojemu je Petir predsjednica, nedavno je donio zaključak o propisivanju kvalitete proizvoda.

- Obvezali smo ministarstvo da propiše kvalitetu proizvoda te smo usvojili i zaključke da se hrana treba dobavljati, kad god je to moguće, kroz kratke lance opskrbom, što de facto znači da preferiraš domaće, kazala je.

U emisiji je među ostalim bilo riječi i o obnovi nakon potresa, revitalizaciji Banovine, demografskom padu u Hrvatskoj, iseljavanju, poljoprivredi, digitalizaciji, kvaliteti hrane, ušteđevini.

Pogledajte cijelo gostovanje u Nedjeljom u 2:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!