Sabina Glasovac u NU2: Obrazovanje je majka svih politika

30.10.2022.

14:50

Autor: Nedjeljom u 2/HRT

Sabina Glasovac

Sabina Glasovac

Foto: Nedjeljom u 2 / HRT

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac gostovala je u ovotjednoj emisiji Nedjeljom u 2. Govorila je o tome treba li pobačaj biti ustavna kategorija, mogu li SDP i Most zajedno protiv HDZ-a te zašto SDP unatoč aferama vladajućih ima tako nizak rejting.

- Da biste dobro radili neki posao, morate iznimno snažno vjerovati u njega i imati motiv da to radite najbolje što znate i umijete, rekla je u uvodnom dijelu emisije.

Naravno da u svakom poslu, dodala je, dolaze ti neki usponi i padovi, preispitivanja. Nekad vam se u politici čini da ništa nema smisla, da ne možete ništa promijeniti.

- Onda se dogode neke stvari gdje uspijete riješiti neki problem, gdje shvatite da građani uvažavaju to što radite, rekla je.

Glasovac ima nekoliko godina profesorskog staža. Nakon što je prestala biti pomoćnica ministra obrazovanja, nije koristila 6+6, odnosno 6 mjeseci punu plaću, a 6 mjeseci pola plaće, nego se vratila u razred.

O pandemiji COVID-a 

Govorila je o početku pandemije, osvrnula se na situaciju kada je u Saboru Nini Raspudiću prijetila da stavi masku. Rekla je da smo svi bili sluđeni okolnostima u kojima smo se odjednom našli, mnogo toga nam je bilo uskraćeno.

- Da bi se iz toga izašlo, morali smo pokazati određenu društvenu solidarnost, rekla je.

Dodala je da cijeni pravo svakoga da ima svoj stav, ali ljudi koji su svjesno kršili mjere strašno su je, kaže, iritirali.

- To je njihovo pravo, ali kada nisu ljude željeli pozvati na cijepljenje, ja sam u tom trenutku reagirala instinktivno, rekla je. 

Suradnja s Mostom 

- Mi sada u Saboru jako dobro na tjednoj razini koordiniramo akcije i surađujemo s progresivnom opozicijom. U nekim projektima, kao što su INA, borba protiv korupcije, nalazimo zajednički jezik i s onima s kojima ne dijelimo svjetonazorska i programska načela, rekla je.

Koalicije su, dodala je, iznimno zahtjevan projekt čak i u programski srodnim strankama. Potrebno je mnogo kompromisa i dobre organizacije.

- Mislim da su neprirodne koalicije osuđene na propast, osim kada se  osiguravaju Vlade nacionalnog jedinstva, kada se procijeni da svi moraju "puhati u iste gusle", rekla je.

Nije sklona neprirodnim koalicijama.

- Oko nekih stvari možda i nismo previše različiti, ali bojim se da oko nekih nikako ne bismo pronašli zajednički jezik, a to bi i jedne i druge stopiralo u provođenju svojih programa i obveze prema njihovim biračima, rekla je.

O SDP-u 

Govoreći o SDP-u, rekla je da ono po čemu su vjerodostojni zaštita žena, sloboda i prava LGBTQ zajednice, u socijalnoj politici, obrazovanju gdje su pokušali uvesti neke promjene. Oni su imali hrabrosti, naglasila je, kada su se građani borili s bankama, stati na njihovu stranu.

- Tu smo bili beskompromisni. Uspjeli smo napraviti određene pomake u zdravstvenom sustavu, s puno manjim proračunom smo smanjili liste čekanja i sanirali dugove, što ova Vlada s puno više izdvajanja ne uspijeva. Pokrenuli smo strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, što je jedan od ključnih dokumenata, rekla je.

- Obrazovanje je majka svih politika, naglasila je.

"Ideja socijaldemokracije jedina može formirati socijalno pravedno društvo" 

Na pitanje zašto bi danas neki 19-godišnjak ušao u SDP, rekla je da je ona u tim godinama ušla u tu stranku kao mladi idealist koji želi sudjelovati u promjenama. Htjela je otvorenu Hrvatsku, tolerantnu, modernu i demokratsku, a SDP je bio jamac toga.

- Ideja socijaldemokracije je jedina ideja koja može formirati socijalno pravedno društvo koje će uvažavati svakog čovjeka, rekla je.

Govorila je o tome zašto su izgubili mnogo birača, rekla je da je njihovo biračko tijelo uglavnom starije dobi i ne uspijevaju naći odgovor kako vratiti povjerenje. Nije tako samo u Hrvatskoj, ističe.

- Uvijek će biti mladih, protestnih birača koji će ići trećim putem. U jednom trenutku će birati ORAH, u drugom Živi zid, rekla je.


O izbacivanju Viktora Gotovca iz SDP-a 

Kad je riječ o isključivanju članova iz SDP-a, rekla je da nisu sva isključenja članova ista. Osvrnula se na izbacivanje Viktora Gotovca iz stranke, rekla je da cijeni slobodnomisleće ljude, pa i one koji su provokativni.

S Gotovcem često ide u vrlo žustre rasprave, dodala je. Smatra da je upropastio svoj potencijal.

- Ako smo  tim, poštujemo autonomiju organizacije. Nije normalno da barem predsjednik stranke, ako ne i Predsjedništvo, ne bude barem obaviješteno o onome što će se dogoditi. Drugo, ne možete se dovesti u situaciju da vaši koalicijski partneri o tom raskidu sporazuma i pokretanju novoga čitaju u medijima, to nije dobar put, rekla je.

O predsjedniku Zoranu Milanoviću 

Glasovac je govorila i o predsjedniku Zoranu Milanoviću.

- Zoran Milanović je točno ono što je i u kampanji rekao da će biti i što smo mi znali da on zapravo je, rekla je.

On je dosta otvoren, dodala je objašnjavajući da kod njega "što je na umu, to je zapravo na drumu".

- To je nešto što se nekome može sviđati ili ne, ali to je jedna pozitivna osobina kod političara, ta jedna iskrenost u smislu da kažete ono što mislite bez da kalkulirate, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!