"Neka bude volja stroja" - o etici i perspektivi umjetne inteligencije

14.03.2023.

Zadnja izmjena 19:46

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/HRT

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija

Foto: Ilustracija / Shuttesrstock

Kakva je zakonska regulativa, etičke dileme i razvojna perspektiva umjetne inteligencije? Na ta i brojna druga pitanja pokušalo se odgovoriti na okruglom stolu "Neka bude volja stroja" u Hrvatskom saboru. 

- Neka od etičkih pitanja koja se dotiču umjetne inteligencije svakako su nedovoljno kritičko sagledavanje umjetne inteligencije u smislu da dobiva sve više ovlasti koje nisu propitane, od sankcioniranja govora mržnje, gdje može biti pristrana, gdje ne poznaje humor i ostalo, pa sve do upotrebljavanja u medicini i strukama, gdje je uvelike potrebno odlučivanje čovjeka. Jednako tako i u razgovoru o autonomnim vozilima, što je sve češće dio našeg diskursa, potencijalno i budućnosti, gdje umjetna inteligencija umjesto čovjeka odlučuje, primjerice, u nekim etičkim dilemama u slučaju potencijalnih prometnih nesreća. S obzirom na to da umjetna inteligencija sve više zauzima područje djelovanja koje je nekada pripadalo čovjeku, pa i moralnog odlučivanja, etičke implikacije korištenja umjetne inteligencije poprimaju neslućene razmjere, rekla je nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić

Treba nam nacionalna strategija za razvoj umjetne inteligencije


- Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja još uvijek nema nacionalnu strategiju za razvoj umjetne inteligencije. Tek smo nedavno donijeli krovne strategije. Na joj se radi već par godina, ali ne znamo kada će biti gotova, što je izuzetno važna stvar. Osim o etičkim, govorit ćemo i o još nekim aspektima, kao što je npr. socioekonomski. Znamo da se umjetna inteligencija u svijetu razvija u dva do tri centra, njome se aktivno bavi samo 10-ak zemalja i zamislite koje će to imati posljedice na zemlje koje nisu uključene u razvoj umjetne inteligencije, među kojima je u ovome trenutku i Hrvatska, rekao je Aco Momčilović, suosnivač Global Ai Ethics Institutea.

"Što prije osnovati radnu grupu"


Sunčana Roksandić, profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, rekla je kako je umjetnu inteligenciju potrebno razvijati u skladu s vrijednostima i temeljnim pravima EU-a, jasno odrediti i znati koje su granice rizika.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter istaknula je kako je u njezinom prošlom izvješću Saboru za 2021. prvi put obrađeno poglavlje o utjecaju umjetne inteligencije na ljudska prava te će u izvješću za 2022. opet imati poglavlje o umjetnoj inteligenciji.

Juraj Bilić iz CARNET-a poručio je da učenici ne bi smjeli biti samo puki konzumenti digitalnog okružja, a Karlo Knežević, voditelj tima za umjetnu inteligenciju, analitiku i informacije tvrtke Sofascore, dodao je kako bi bez primjene umjetne inteligencije učinkovitost i konkurentnost bile mnogo manje.

Na važnost umjetne inteligencije osvrnuo se i Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je rekao da će unutar tijela državne uprave čim prije osnovati radnu grupu na području umjetne inteligencije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!