Plenković: Za razliku od Milanovića, ja neću komentirati njegovu obitelj

05.07.2022.

15:56

Autor: B.A./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je rekao da neće komentirati slučaj predsjednikove supruge Sanje Musić Milanović, za koju Jutarnji list tvrdi da je izvršila pritisak da se njezinu sinu već zaključene ocjene iz četvorki promijene u petice.

- Za razliku od njega (predsjednika Republike Zorana Milanovića, op. a.), koji bezočno vrijeđa ne samo mene, članove Vlade, moju obitelj, majku, pokojnoga oca, mene osobno na način koji je snizio političku kulturu - ja ne želim niti ću komentirati njegovu obitelj u bilo kojem smislu. Imam tu liniju. To sam propustio učiniti u niz situacija do sada, u ovih zadnjih šest godina, pa tu praksu neću mijenjati ni danas, neka to drugi komentiraju. Važno je da ljudi vide razliku. Daleko smo mi od istoga, rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara u Slunju, gdje je danas održan sastanak Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.


"Vlada je tu da se ne dogodi društveno raspuknuće"


Plenković je rekao kako je prvenstveni zadatak Vlade da u uvjetima energetske krize, inflacije, pandemije, rata u Ukrajini s prijetećom gladi u Africi ublaži udar na hrvatske građane, da se ne dogodi društveno raspuknuće, odnosno socijalna fraktura. Premijer je rekao i kako je za njega važno što je lani zabilježen gospodarski rast, da su optimistična očekivanja u uvjetima 1,6 milijuna zaposlenih ljudi, jer se novac za intervencije države mora moći odnekud uzeti.


Zbog sedmerostruko veće cijene struje u gospodarstvu Plenković je obećao da će se s HEP-om i drugima pronaći modaliteti subvencija za institucije koje moraju funkcionirati.


- Rast cijena struje je enorman. Kilovat sat je sedam puta skuplji nego lani, ne može to sve apsorbirati HEP. Mi ćemo zajedno sa županijama gledati da sve funkcionira, škole, fakulteti, vrići, različite druge institucije, pa i sami gradovi, rekao je Plenković.

O zatvaranju benzinskih: "Ovo je trenutak kada se svi moramo malo skupiti"


Upitan o zatvaranju nekih benzinskih crpki malih distributera zbog daljnjeg fiksiranja cijena goriva, Plenković je rekao da treba gledati širu sliku, interes velike većine građana i interes gospodarstva. Dodao je da su prema njihovim procjenama svi oni koji se bave proizvodnjom i distribucijom ili samo distribucijom naftnih derivata jako dobro poslovali u 2020. i 2021. godini.


Poručio je da ovo što sada rade ide za ostvarivanjem nekoliko ciljeva - da cijena bude prihvatljiva građanima i gospodarstvenicima, da ne bude bilo kakve krize s opskrbom, te da ograničavanjem veleprodajnih cijena mali distributeri ne budu u podređenom položaju.


- Ovo je trenutak kada se svi moramo malo skupiti i dati određeni doprinos s obzirom na turističku sezonu i enormne iznose sredstava koji su intervencija države, rekao je Plenković.


- Mislim da, kada se sve sagleda, kada se malo smire dojmovi, ne vjerujem da su odluke koje smo mi donijeli takve da bi trebale ugroziti opskrbu ili normalno funkcioniranje gospodarstva, pa i trgovinu naftnim derivatima. Ako ima nekih iznimki gdje je nekakav takav slučaj, ja ću zadužiti ministra gospodarstva da vidi o čemu se radi, ali globalno mislim da tu neće biti nekih većih problema u funkcioniranju - naprotiv, rekao je Plenković.

"Obranit ćemo Beroša i Grlića Radmana"


Osvrnuo se i na postupak opoziva ministara Gordana Grlića Radmana i Vilija Beroša, koji pokreće oporba.


- Mi ćemo odgovoriti, nastojat ćemo tu biti učinkoviti i riješiti to prije ljetne pauze rada Sabora. Dakle, idući tjedan. Sad, točno koji dan - ne znam. Ali obojicu ćemo obraniti, nije nikakav problem, poručio je.

"Društvo smo koje stari, treba poticati i jačati obitelj kao nukleus hrvatskoga društva"

Komentirajući odluku Visokog upravnog suda da gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nije smio ukinuti prava korisnicima mjere roditelj-odgojitelj, Plenković je poručio da podržava mjere koje idu za tim da se obitelj osnaži i da se pruži potpora onim obiteljima koje odlučuju imati više djece.


- Ja sam uvijek za to, dodao je.


- Ovdje, koliko sam ja uspio nabrzinu razabrati, nije problem u tome da neka nova politika ili neka vlast promijeni neku mjeru, nego je pitanje je li takva mjera, s obzirom na njegov karakter, bila takva da su oni koji su je odlučili uzeti ipak u životu nešto isplanirali. A ako isplanirate nešto u životu, odgajati djecu ne možete baš s danas na sutra, rekao je Plenković.


Dodao je da se radi o osjetljivim temama te da tu treba gledati na cjelovita rješenja, poticati i jačati obitelj kao "nukleus hrvatskoga društva".


- Društvo smo koje stari, toga svi skupa trebamo biti svjesni i mislim da moramo napraviti maksimalne iskorake, poručio je premijer.


Rekao je da nisu slučajno danas došli u Slunj, dodajući da se radi o kraju koji je žrtva depopulacije, ratnih zbivanja i drugih ekonomskih prioriteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!