Nekretninski boom u Imotskom

19.11.2022.

07:00

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/HRT/R.S.

Gradnja nekretnina u Imotskom

Gradnja nekretnina u Imotskom

Foto: HTV / HRT

Nekretninski "boom" povezan s turizmom sve više zahvaća i unutrašnjost Dalmacije. U Imotskom su, primjerice, cijene četvornog metra već dvostruko više nego prije pandemije. Nakon vila i kuća za odmor, sve je veće zanimanje i za kupnju i obnovu starih zapuštenih kuća u staroj gradskoj jezgri.


U stare zapuštene kuće u kamenom srcu Imotskog vraća se život, pretvaraju se u stanove i apartmane koji se brzo prodaju. Ulagači su imotski povratnici, ali dolaze i drugi, nekretnine s čistim papirima brzo nađu novog vlasnika.


- Najviše zadnjih godinu dana jer nekretnine u Imotskom nisu imale toliku vrijednost kao na obali, ljudi vide tu svoju ekonomsku računicu, hoće uzeti ovdje jer im je omogućeno u turističke svrhe rentanje i veći broj dana nego na obali, za HRT Dnevnik rekao je Željko Ajduk, trgovac nekretninama. 


Pazi se na obnovu, poštuje stoljetni kamen. Veći interes, naravno, znači i veće cijene, a tu je i inflacija. Ne iznenađuje stoga da se obnovljeni četvorni metar u središtu grada prodaje za gotovo 2 tisuće eura.


- Gospoda tu iz konzervatorskog ureda su svaki dan na terenu i koriste se materijali koji oni kažu, način fugiranja koji oni traže da se obnovi na način koji je to bilo i prije, kazao je Bruno Rebić, izvođač radova. 


U skupocjenom kamenu i novi je baštinski hotel pokraj Modrog jezera, četiri zvjezdice s 20-tak soba i drugim sadržajima otvara se za Božić.


- Mi smo planirali u dugoročnom razvoju smještaj slične strukture,sigurno će hotel upotpuniti ponudu, dati uz kuće za odmor i vile, novi sadržaj, a znamo da hoteli produljuju sezonu i pune duže od vila s bazenima, rekao je Luka Kolovrat, direktor TZ-a Imotski.


Turističku godinu Imotski završava sa 142 tisuće noćenja i plusom od 40-tak posto u odnosu na proteklu koja je bila bolja i od 2019-te. Doznajemo da je broj rezervacija za iduće ljeto sjajan. Na vrata kuca i UNESCOV Geoparks, a na tržištu će biti i 50-tak novih objekata, najviše vila s bazenima. Prvi put nudit će se i apartmani u obnovljenim kućama stare gradske jezgre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!