14:23 / 12.05.2020.

Autor: B.A./HRT

Nema novopreminulih, zaraženo još 11 ljudi

-

-

Foto: - / -

Beroš je rekao da pogreška u KBC-u Split nije uzrokovala bilo kakav propust u liječenju pacijentica.
U zadnja 24 sata u Hrvatskoj nema novopreminulih od koronavirusa, a imamo 11 novodijagnosticiranih osoba, što znači da je ukupni broj pozitivnih 2207, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Konferenciju Nacionalnog stožera civilne zaštite pratili smo uživo na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.Počelo otključavanje Hrvaske
Svi mogu putovati Hrvatskom, osim Bračana 
Posebne stranice na kojima možete pročitati sve o koronavirusu

Broj preminulih od bolesti COVID-19 u Hrvatskoj tako je i dalje 91.

- Ukupno je učinjeno 47.480 testiranja, od toga 1409 u zadnja 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,65 posto, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da je na respiratoru 11 bolesnika, a hospitalizirano je 159 ljudi, jedan manje u odnosu na jučer. Iz zdravstvenih ustanova otpušteno je 693 ljudi, devet više u odnosu na jučer, a oporavljenih kod kuće je 1115, 15 više nego jučer. Ukupno oporavljenih tako je 1808.

Četvero je novodijagnosticiranih u Koprivničko-križevačkoj županiji, po dvoje u Zadarskoj i Požeško-slavonskoj, te po jedan u Istarskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj.

Propust u KBC-u Split

Beroš je komentirao zamjenu identiteta bolesnica u KBC-u Splita, zbog čega je ravnatelj Julije Meštrović pokrenuo unutarnji nadzor i uputio zahtjev za svoje razrješenje.

- Telefonski sam razgovarao s članovima obitelji obiju pacijentica, rekao je Beroš.

- Ovo što se dogodilo u Splitu veliki je i bolan propust za koji nam je žao što se dogodio. Izražavam žaljenje i duboku sućut. Za ovakav propust se mora utvrditi odgovornost, dodao je Beroš.

Zdravstvena inspekcija danas će započeti nadzor u KBC-u Split, rekao je ministar.

Na novinarsko pitanje jesu li obje pacijentice pozitivne na Covid-19 i je li ih se od početka krivo liječilo Beroš je odgovorio da su to detalji o kojima je možda preuranjeno govoriti, ali je između ostalog rekao da ta pogreška nije uzrokovala propust u liječenju.

- Reći ću samo to da je KBC Split u vrlo specifičnoj situaciji, u tijeku smo epidemije i napravili su veliki napor, primali nekoliko desetaka ponekad u danu teških bolesnika od kojih su neki dementni i nisu baš kontaktibilni. Ovo ne govorim da opravdavam bilo koga, to su određene činjenice, rekao je Beroš.

Dodao je da je prema preliminarnim podacima najvjerojatnije došlo do zamjene medicinske dokumentacije nakon hitnog prijema i prilikom smještaja na bolnički odjel.

- Ta pogreška nije uzrokovala bilo kakav propust u liječenju, naglasio je Beroš.

Beroš o reaktivaciji zdravstvenog sustava

Što se tiče reaktivacije zdravstvenog sustava, Beroš je rekao da su napravili analize i utvrdili da je u utorak zabilježeno povećanje od 36 posto izvršenja u odnosu na prošli mjesec, a u četvrtak 43 posto.

- Iznad smo onih predviđenih 30 posto, što je izniman rezultat s obzirom na epidemiološke mjere, rekao je Beroš.

- Zadovoljan sam s ovom prvom fazom reaktivacije zdravstvenog sustava, dodao je.

A odgovarajući na novinarsko pitanje o gubicima bolničkog sustava Beroš je rekao da od početka naglašava da je to veliki problem i da će trebati napraviti velike reformske poteze za konsolidaciju i stabilizaciju sustava.

- Dospjeli dugovi u ovom trenutku kreću se oko 4,2 milijarde kuna, rekao je Beroš.

Na novinarsko pitanje misli li i danas da su ljudi koji krše samoizolaciju bioteroristi ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić odgovorila je da je svatko tko je svjestan da je bio u kontaktu s nekim tko je bolestan i određena mu je mjera, odnosno da su mu date informacije da može u određenom razdoblju ugrožavati nekog oko sebe, odgovoran za takvo ponašanje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!