08:00 / 01.02.2021.

Autor: HRT

Nemeth Blažić: Čekamo podatke štite li cjepiva od mutiranih sojeva

Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., epidemiologinja, HZJZ

Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., epidemiologinja, HZJZ

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ne bismo mogli reći da nas mutacije koronavirusa vraćaju na početak borbe jer dosta toga znamo i upoznali smo značajke virusa te mjere zaštite koje djeluje. Međutim, pojava mutiranih varijanti virusa ipak predstavlja jedan problem i izazov u aktivnostima u sprečavanja protiv epidemije COVID-19 koju trebamo suzbijati i pratiti, rekla je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., epidemiologinja, HZJZ.



Od jeseni do sada su podsjeća, otkrivene tri varijante mutiranih sojeva. Jedna je otkrivena u Velikoj Britanija, Južnoafričkoj Republici i još jedna je otkrivena u Brazilu i Japanu.

- Ove tri varijante su pokazale da imaju veću zaraznost, brže se šire među populacijom, veći je broj oboljelih, a onda i hospitaliziranih pa je i veći broj smrti. Svima nam je u cilju usporiti širenje epidemije.


Hoće li biti još mutacija, teško je kaže, predvidjeti, ali to je normalan tijek evolucije mikroorganizama i veći dio mutacija nema veći učinak na ljudsko zdravlje, ali neke mogu imati utjecaj na tijek kliničke slike. Ne može se predvidjeti hoće li se mutacije dogoditi i kakve će imati značajke.

Za sada se dodaje, vidjelo da postojeća cjepiva štite, najviše je istraživana britanska varijanta, ali za druge dvije varijante nema još dovoljno podataka, ali istraživanja još traju.

- Što se tiče simptoma, nema podataka da se razlikuju pri pojavi simptoma ili težini kliničke slike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!