Presuda za aferu "Agram": Osuđena petorica Bandićevih suradnika, Pripuz oslobođen

09.06.2022.

08:12

Autor: M.M./HRT

Izricanje presude u slučaju "Agram"

Izricanje presude u slučaju "Agram"

Foto: HRT / HTV

Gotovo 8 godina od uhićenja, u međuvremenu preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, objavljena je nepravomoćna presuda optuženima u aferi "Agram" zbog niza nezakonitosti na štetu grada. Nakon Bandićeve smrti prvooptuženi je postao Petar Pripuz, suvlasnik CIOS-a. No, nakon četiri godine suđenja oslobođen je svih optužbi.

Najveću kaznu od godine i dva mjeseca zbog nezakonitih zapošljavanja i korištenja službenih automobila dobio je bivši pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco.

Nekadašnji direktor ZET-a Ivan Tolić osuđen je na devet mjeseci, bivši direktor Čistoće Miljenko Benko na osam mjeseci, a dugogodišnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum na sedam mjeseci.

Bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza Zdenko Antunović koji je pod kraj suđenja priznao nezakonita zapošljavanja i korištenje službenog automobila u privatne svrhe dobio je uvjetnu kaznu od osam mjeseci, a u zatvor neće ići ako u dvije godine ne ponovi nedjela.

Svi optuženi oslobođeni su optužbe da su Pripuzovim tvrtkama namještali poslove zbrinjavanja otpada, kao i za zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad.

Na presudu došlo tek četvero optuženih

Od optuženika koji su ostali u slučaju na objavi presude pojavilo se njih četvero - Pripuz, Bulum, Laco te zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić.

Presudom koju je nakon maratonskog suđenja objavila sutkinja Rahela Valentić uz Pripuza i Bravić su oslobođeni nekadašnji Bandićev savjetnik Željko Horvat, bivši v.d. direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, nekadašnja načelnica u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković i direktor građevinske tvrtke Bramgrad Branko Mihaljević.

Većina optuženika, među kojima i prvooptuženi Pripuz, od početka su tvrdili da nisu krivi, no dio njih se tijekom postupka ipak nagodio s Uskokom.

Optužnica podignuta krajem 2015.

Krivnju za nezakonita zapošljavanja su, primjerice, priznali nekadašnji voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić i bivši šef Gradske plinare Ante Dodig, koji su sporazumno osuđeni na početku postupka.

Optužnicom je uz pokojnog Bandića bio obuhvaćen i predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić za kojega je postupak razdvojen zbog bolesti.

Bandić i njegovi suradnici zbog afere Agram uhićeni su u listopadu 2014., a Uskok je optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika, njegovih suradnika te poslovnih partnera, za navodne nezakonitosti na štetu Zagreba, predao sudu sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!