11:54 / 04.10.2021.

Autor: B.A./HRT/Hina

Opozvani Vuković i Samodol; Tomašević: Suradnja je bila otežana

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Skupština Zagrebačkog holdinga na današnjoj je sjednici donijela odluku o opozivu predsjednika Uprave Nikole Vukovića i člana Ante Samodola, dok je predsjednikom imenovala Ivana Novakovića, stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi.

Vijest dolazi nakon nekoliko dana nagađanja o mogućim neslaganjima Uprave Zagrebačkog holdinga s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Vuković i Samodol na funkcijama su bili od 14. lipnja, kada je Skupština Holdinga razriješila dotadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog holdinga. 

Tomašević je dajući izjavu za medije u 12.30 izvijestio o razrješenju.


- Ne dovodeći u pitanje njihovo znanje i dobro poznavanje Holdinga otprije, i iako smo se dogovorili o strateškim ciljevima koji su bitni za stabilizaciju Holdinga, došlo je do sve teže suradnje, posebice zbog različitih koncepcija vezanih za upravljanje. Oni su teško surađivali s novoizabranim članovima Uprave, podsjećam, to je troje članova Uprave koje smo mi izabrali na javnom natječaju prije malo više od mjesec dana. Isto tako, oni su teško surađivali s članovima Nadzornog odbora koje smo izabrali, a onda u konačnici i s nama, rekao je Tomašević.

Dodao je da je za upravljanje Holdingom potreban velik i jak tim koji dobro surađuje, koji je posvećen zajedničkim ciljevima i zajedničkom načinu rada.


- O tome se nismo uspjeli usuglasiti s gospodinom Vukovićem i gospodinom Samodolom te im želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu, rekao je gradonačelnik.


Na novinarsko pitanje o razlozima, rekao je kako danas ne bi htio ići u detalje jer misli "da nikomu nije u interesu da se to sad pretvori u nekakav ping-pong".

O Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Upitan o odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o pokretanju postupka protiv njega zbog imenovanja članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga bez prethodnog prijedloga Gradske skupštine, Tomašević je rekao da je Povjerenstvo tek donijelo odluku o otvaranju predmeta te da još nije odlučeno je li tu bilo ikakva kršenja zakona.


- Mi i dalje smatramo, što smatra i Povjerenstvo, da treba promijeniti zakon tako da se bilo kakve nesuglasice između dva zakona uklone. Oni su to zatražili, podsjećam, prije četiri mjeseca i ništa se još nije napravilo u Hrvatskom saboru ni u Vladi da se to riješi. Bez obzira na tu situaciju, mi smo iz naše perspektive, i današnje, donijeli dobru odluku. Mi smo trebali hitno smijeniti cijelu Upravu Holdinga i NO kad smo vidjeli u kakvu je stanju. Trebali su nam tada ljudi koji imaju upravljačkog iskustva i znanja i koji imaju iskustva konkretno vezano za upravljanje Holdingom. I njih smo i imenovali. To su gospodin Vuković i gospodin Samodol. I u tom smislu i dalje smatram da je to bila dobra odluka i bilo kakav postupak vezan za Povjerenstvo neće to promijeniti, rekao je Tomašević.

Na novinarsko pitanje rekao je kako tadašnju odluku o imenovanju nisu donijeli prerano te da je Holding apsolutno trebao promjenu cijele Uprave i NO-a. Dodao je kako su Vuković i Samodol u sto dana dali doprinos stabilizaciji Holdinga, a na potpitanje je li Holding sada stabilan, odgovorio je da će nastaviti stabilno funkcionirati te da tu ništa nije upitno.

Novinari su ga pitali i je li mu član NO-a Ratko Bajakić rekao da Vuković i Samodol ne rade dobro svoj posao te je li on njegov čovjek od povjerenja, na što je Tomašević rekao kako cijeli NO ima njihovo povjerenje.

Najavio je i novi javni natječaj za člana Uprave vezano za financije.

Pravo na otpremninu

- Mi smo svoju odluku donijeli, iza nje stojimo. Nama je prije svega interes da Holding posluje stabilno, da nemamo nikakve sukobe, posebice na najvišoj razini u Holdingu, i da zapravo idemo u ovu transformaciju upravljanja koju smo obećali građanima i podizanje kvalitete komunalnih usluga koje Holding pruža, poručio je Tomašević.

Rekao je i kako smijenjeni prema ugovoru imaju pravo na otpremninu te da mu se čini da se radi o tri plaće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!