19:40 / 23.03.2021.

Autor: V. Ružojčić, D. Kustor, S. Stilinović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nesreća kod Okučana: Vozaču kamiona prijeti duga zatvorska kazna

Nesreća kod Okučana

Nesreća kod Okučana

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Strašna nesreća kod Okučana u kojoj je poginulo četvero migranata i desetak teško ozlijeđeno ponovno je pokrenula pitanje o cijeni bijega iz kriznih žarišta i traganja za novim životom na Zapadu. Policija istražuje sve okolnosti tragičnog putovanja u tegljaču prepunom tereta.


Teško ozlijeđeni migranti liječe se u više bolnica. U novogradiškoj ih je petero. Među njima su dijete i muškarac s ozljedama opasnim za život.

- Šestero je otpušteno. No troje od njih zaraženo je koronavirusom te smo ih iz bolnice premjestili u karantenski smještaj, rekao je Josip Kolodziej, ravnatelj OB-a Nova Gradiška.

Zbog zaraze je i policijska istraga otežana.

- Nastavlja se rad policijskih službenika na utvrđivanju identiteta osoba i okolnosti pod kojima su se našle u tovarnom prostoru teretnoga automobila, rekla je Kata Nujić, glasnogovornica PU brodsko-posavske.

Odgovor na to pitanje možda zna vozač kamiona, 42-godišnji srbijanski državljanin. Još je na liječenju.

- On je dobrog općeg stanja. Predviđamo vrlo brzo njegovo otpuštanje iz bolnice, rekao je Josip Samardžić, ravnatelj OB-a Slavonski Brod.

Kazneno je prijavljen zbog izazivanja prometne nesreće, no pokaže li se da je sudjelovao i u ilegalnom prijevozu migranata, čeka ga mnogo veća kazna.

- Predviđena je kazna od jedne do osam godina, a može i do 12, rekao je Dejan Dretar, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta MUP-a.

Migrantske rute s proljećem ožive. Da bi se dokopali Zapadne Europe, migranti su spremni na velik rizik i često su izloženi pohlepi krijumčara.

- Očekujemo i ove godine da će biti povećan broj migranata, dodao je Dretar.

 Pa je i iz ove tragedija moguće izvući pouku. Previsoka je cijena novog početka - ako su na rizičnom putu izgubljena četiri života.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!