Nestabilnosti će biti, ali je vjerojatnost mala da se ponovi onakva oluja

20.07.2023.

20:04

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

O klimatskoj budućnosti zemlje u središnjem Dnevniku HTV-a govorila je ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan-Picek. 

- Razmjeri ove katastrofe su neočekivani. Očekivalo se veliko nevrijeme nad područjem Hrvatske. Mi smo već u utorak izdali narančasto upozorenje na olujne pojave, pljuskove, grmljavinu. Ali da će razmjeri nevremena biti ovakvi, od Slovenije pa sve do Srbije, taj olujni sustav je prošao u svega nekoliko sati ogromnom brzinom, a posljedice će se sanirati danima, rekla je Branka Ivančan-Picek.

Ističe kako sustav za uzbunjivanje nije aktiviran jer još nije posve operativan. Za njega je zaduženo ravnateljstvo Civilne zaštite s kojima DHMZ ima svakodnevnu izuzetno dobru suradnju.

Kaže kako je DHMZ sat vremena prije nego je oluja došla do Zagreba dao crveni alarm, a do tada je bio narančasti. Naglasila je pri tom kako i narančasto upozorenje predstavlja izuzetno veliku opasnost i da tada moramo biti spremni na prekid prometa i električne energije, štete na imovini, udare groma te da moramo zaštititi sebe i imovinu.

- Ovakvih oluja, možda ne ovakvih dimenzija, ali bilo ih je nad Hrvatskom u prošlosti na manjim lokalitetima i bilo je velikih šteta. Međutim, ono što naši podaci pokazuju je da je posljednjih osam godina, od kad postoje mjerenja od sredine 19. stoljeća, je osam najtoplijih godina na zemaljskoj kugli. To pokazuju podaci. Živimo u jednoj toplijoj atmosferi i toga moramo biti svjesni. A toplija atmosfera je spremna preuzeti veće količine vlage, a veće količine vlage i ovakve temperature vrlo su pogodno mjesto i medij za nastanak jakih konvektivnih oluja koje rezultiraju ovakvim posljedicama.

Upozorila je kako će nestabilnosti biti i idućih dana. Već sutra nas očekuje nestabilno vrijeme međutim mala je vjerojatnost da se onako nešto što smo imali jučer ponovi. Valja ipak biti oprezan i slušati upozorenja DHMZ-a koja su svakodnevno u medijima i njihovim internet stranicama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!