Neupitna isplata božićnica i darova za djecu javnim službama

30.11.2021.

14:56

Autor: P.F./HRT

Kune, ilustracija

Kune, ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Održan je treći sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Na sastanku je naglašeno da sa sutrašnjim danom počinje teći produžena primjena pravnih pravila sadržanih u Temeljnom kolektivnom ugovoru u trajanju od tri mjeseca, što znači da se i u navedenom vremenu, jednako kao i u vremenu važenja TKU-a, zaposlenicima u javnim službama nastavljaju isplaćivati sva materijalnih prava ugovorena TKU-om, priopćeno je iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Stoga je neupitna i sigurna isplata božićnica i darova za djecu za 2021. godinu, kao i svih ostalih materijalnih prava ugovorenih TKU-om u vremenu produžene primjene pravnih pravila.

Božićnice i dar za djecu bit će isplaćeni u ponedjeljak, a svi državni i javni službenici dobit će 1500 kuna za božićne blagdane, odnosno 600 kuna po djetetu.

Kolektivni ugovor o kojem sad pregovaraju socijalni partneri odnosit će se na buduće razdoblje, rekao je nakon sastanka pomoćnik ministra rada Dražen Opalić.

Tijekom sastanka otvoreno je pitanje visine osnovice za izračun plaće u javnim službama te niz pitanja vezanih za visinu postojećih i ugovaranje novih materijalnih prava, o čemu će se nastaviti pregovarati.

Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikalna strana izađe s konkretnijim zahtjevima za povećanje materijalnih prava, kazao je Opalić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je da će na sljedećem sastanku iznijeti konkretne prijedloge u vezi materijalnih interesa nakon što dobiju podatke Fine.

Kad rastu troškovi trebaju rasti i plaće

Razgovarali smo da se, s obzirom na povećanje troškova života, moraju povećati plaće državnih i javnih službenika i namještenika, rekao je Jagić no zasad nije otkrio sindikalne zahtjeve.

- Imamo svoje zahtjeve, ali besmisleno bi bilo da ih dajemo u javnost dok ne dogovorimo sa socijalnim partnerima kakve su mogućnosti i koliko su realni, kaže Jagić.

No, s obzirom na rast BDP-a, sindikati očekuju da porastu i materijalna prava njihovih članova.

Poručio je kako je čvrst stav sindikata u državnim službama da ugovor mora biti potpisan na četiri godine bez obzira na najavljeno donošenje zakona početkom 2024.

Napomenuo je da će se za idući sastanak bolje pripremiti s obzirom da nisu dobili podatke koje su tražili, ali to nije stvar Vladina pregovaračkog odbora već Fine.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako su dogovorili da zahtjeve neće javno iznositi dok ih ne predstave socijalnim partnerima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!