12:04 / 26.04.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Nezadovoljni zakonskim izmjenama odgojitelji se okupljaju u šest gradova

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Odgojitelji i zaposleni u vrtićima u srijedu će u šest gradova diljem Hrvatske na mirnim okupljanjima upozoriti na loše izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koje sindikati, strukovne udruge i akademska zajednica smatraju izrazito štetnim.

Konferencije za medije u sklopu mirnih okupljanja organizira inicijativa četiriju sindikata i pet strukovnih udruga u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Čakovcu, na dan kada bi se u Hrvatskome saboru na dnevnom redu trebalo naći drugo čitanje izmijenjenog i dopunjenog zakona.


Organizatori poručuju da najavljene zakonske izmjene ne donose rješenja za probleme u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ne ispravljaju višestruku diskriminaciju djece, roditelja, odgojitelja i zaposlenih u dječjim vrtićima diljem Hrvatske, već ih produbljuju.


Zbog toga će se, kako su najavili, podržani roditeljima i akademskom zajednicom, još jednom okupiti na trgovima te iskazati nezadovoljstvo lošim zakonskim izmjenama.


Konferencije organiziraju udruga SIDRO, Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK), Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH), Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) te strukovne udruge.


Predsjednica udruge SIDRO Katarina Turković Gulin upozorila je da su izmjene štetne za svako dijete u Hrvatskoj, poručivši da neće dopustiti ukidanje državnog pedagoškog standarda, što je okvir kojim djeci jamče zaštitu prava u vrtićima.


Predsjednica SOMK-a Božića Žilić rekla je da predlagatelj zakona Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije uvažilo prijedloge stručnjaka i akademske zajednice te da je to četvrti prijedlog zakonskih izmjena koji nije podržala radna skupina. Izmjene su, smatra kratkoročne i ne rješavaju suštinska pitanja njihove djelatnosti.


Predlagatelj izmijenjenog zakona koji je vlada uputila u saborsku proceduru zadnjeg dana ožujka ističe pak da je njegov cilj osiguranje jednakih mogućnosti za svu djecu, njihovo uključivanje u sustav odgoja i obrazovanja, povećanje obuhvata djece te poboljšanje kvalitete odgojno-obrazovnog rada.


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je tada da su izmjene dio reforme obrazovanja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te da nema govora da se njima izvan snage stavlja državni pedagoški standard.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!