14:56 / 11.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Odgajatelji izrazili nezadovoljstvo Prijedlogom Zakona o predškolskom odgoju

Predškolski odgoj

Predškolski odgoj

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Sindikati i udruge zaposlenih u predškolskom obrazovanju poručili su u petak da je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju štetan za djecu i zaposlene, te najavili da će, ako se prihvati u predloženom obliku, ispred Sabora održati prosvjed.

Kritiku Prijedlogu Zakona uputili su zajednički udruga SIDRO, Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK), Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH), Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) te brojne strukovne udruge.

Predsjednica udruge SIDRO Katarina Turković Gulin kazala je da su se ujedinili u cilju zaustavljanja loše zakonske izmjene.

- Izmjene koje su štetne za svako dijete u Hrvatskoj. Štetnih posljedica donošenja ovakvog zakona i ukidanja državnog pedagoškog standarda svjesni su i roditelji. Oni su nas podržali pokretanjem peticije koja je u samo tri dana skupila iznad 18.000 potpisa, naglasila je Turković Gulin.

Smatra da su roditelji tim potezom iskazali svoje nezadovoljstvo izmjenama zakona te ukidanju pedagoškog standarda kažu "ne".

- Posebno nas raduje podrška akademske zajednice, 22 znanstvenika jučer je uputilo otvoreno pismo Vladi i Saboru u kojem podržavaju naše zahtjeve koji su temeljeni na znanosti, izvijestila je Turković Gulin.

Navodi da veliki broj nezadovoljnih upućuje na veliku štetnost takvih izmjena zakona.

- Ukidanje državnog pedagoškog standarda nećemo dopustiti, on je okvir kojim djeci jamčimo zaštitu prava u vrtićima. Bude li potrebno ta ćemo prava braniti na sve legitimne načine. Svako dijete u Hrvatskoj ima pravo na jednako dostupan, siguran i kvalitetan vrtić, i to mu država mora osigurati na način da promišlja strategije razvoja, da ulaže sredstva i donosi zakone koji neće biti na štetu djeteta, rekla je Turković Gulin.

Predsjednica SOMK-a Božića Žilić istaknula je da predlagatelj zakona Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije uvažilo prijedloge stručnjaka i akademske zajednice.

- Ovo je četvrti prijedlog izmjena zakona koji nije podržala radna skupina koja je na njemu radila, što smatramo nedopustivim. Izmjene su kozmetičke prirode, kratkoročne i ne rješavaju suštinska pitanja ove djelatnosti, ustvrdila je Žilić.

Dodaje da je Ministarstvo imalo dovoljno vremena poslušati mišljenje struke, ali da postupaju po unaprijed uhodanom obrascu i dosadašnjoj praksi koju je nazvala "mi radimo svoje, a vi nam ne možete ništa".

- To što je EU Parlament pozvao članice da poboljšaju kvalitetu i omoguće obuhvat što više djece u dječji vrtić koji bi trebao biti do 95 posto, predlagatelj zakona, Ministarstvo znanosti predložio je izmjene koje dižu kvantitetu i narušavaju kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja, ocijenila je Žilić.

Objasnila je da je državni pedagoški standard njihov suštinski dokument u kojem se određuju mjerila za broj djece u skupini, namjena i vrsta trajanja programa, materijalni i financijski uvjeti te programi za djecu s poteškoćama u razvoju i darovitu djecu.

- Naprosto ne može biti prihvatljivo da državi, Vladi, ministarstvima su puna usta demografskih mjera i pronatalitetne politike, a kada gledamo djela mogla bih reći vrlo malo ili gotovo ništa, smatra Žilić.

Predsjednica SOOH-a Nada Šoprek upozorila je da su uvjeti rada u predškolskim ustanovama već dulje vrijeme alarmantni, te da će prihvaćanjem izmjena zakona biti još gore.

- Umjesto da se unaprijedi kvaliteta odgojno-obrazovnog rada u vrtićima, unazadit će se. Uz ovakve uvjete s većim obuhvatom djece radit ćemo po još većim psihofizičkim opterećenjem, tada će vrtići postati 'čuvališta'. Postojeću kvalitetu neće biti moguće zadržati, a da ne govorimo o sigurnosti djece u takvim uvjetima, smatra Šoprek.

Izvijestili su da ne znaju kada će izmjene zakona biti u Saboru, ali naglašavaju da će biti spremni.

Najavili su da će mogući prosvjed biti na Markovu trgu, te da razmišljaju hoće li ga održati istovremeno i na drugim mjestima u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!