Ničeno: Bosna i Hercegovina očito nema odgovor što s migrantima

01.10.2020.

18:53

Autor: Zrinka Grancarić/Tema dana/Dnevnik/Ilko Barbarić/IMS/B.V.M./HRT

default error photo
Na području Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije najveći su pritisci ilegalnih migranata na hrvatsku granicu.
Nakon sukoba ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini u improviziranom kampu kod sela Žegar nedaleko od Bihaća, u kojem su dvojica ubijena, a deset teže i osam lakše ozlijeđeno, Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu gostujući u Temi dana umiruje hrvatske građane. Poručuje kako policija nadzire granicu. Građani se tvrdi, mogu osjećati sigurno, no, navodi kako Bosna i Hercegovina nema odgovor što s migrantima.

- Dvojica mrtvih i dvadesetak ozlijeđenih u sukobu migranata kod Bihaća
- Turska drži ključeve migrantske krize u svojim rukama

- Mi smo odmah kontaktirali naše bosanske kolege i ponudili svu moguću pomoć u eventualnom pronalasku počinitelja tih kaznenih djela koji su se tamo dogodili. S njima smo u kontaktu, no za sada nemamo informacija koje bi mogli podijeliti s vama. Nema značajnijih grupa koje su krenule prema granici da bi mogli detektirati da je to baš grupa koja se tamo sukobila.


Koliko je migranata na području Bihaća i Velike Kladuše, odgovara da ih je po službenim informacijama na području Unsko-sanskog kantona otprilike od 3600 do 4000 osoba, od ukupno oko 6000 koliko ih je u BiH.

- Naravno da na području kantona van kampova i registriranih centara ima daleko veći broj migranata. Ono što se događa u posljednjih mjesec dana i više, je protest građana Bihaća i Velike Kladuše koji se osjećaju nesigurno. Značajno je pogoršana sigurnosna situacija zbog migranata koji imaju međusobne sukobe, ozljeđivanja i tuče. Građani se organiziraju i pritišću vlasti da te migrante maknu iz tog područja.

Bosna i Hercegovina, ističe, očito nema odgovor što s tim migrantima pa ti migranti bježe iz tih urbanih kampova u obližnje šume i tamo postavljaju šatore.

Očekuje li nakon zatvaranja centra Bira i najave da se zatvara još jedan pojačan pritisak na hrvatsku granicu, kaže da će biti jednak, ali da su fizički bliže granici.

- U nekim slučajevima nama su više pod kontrolom s obzirom na to da s našim sustavima detekcije i promatranja migranata možemo dobro vidjeti situaciju i temeljem tih tehničkih uređaja s kojima raspolažemo i reagirati na vrijeme. Ništa nije dramatično što se tiče ugroze hrvatske granice, ali je situacija teška za građane Unsko-sanskog kantona.

Unatoč karanteni, u ovoj godini u Hrvatsku je ušlo 20100 ilegalnih migranata, odnosno 39% više u odnosu na prošlu godinu. No, Ničeno poručuje kako je pojačana i aktivnost hrvatske policije. Podsjeća da je pad ulaska u BiH od 40%, što znači da je, kako navodi, hrvatska policija svojim radom otkrila daleko više ilegalnih migranata.

- Mi smo fokusirani na zaštitu granice, ali svakako nam je drugi cilj i sprječavanje krijumčarenja gdje imamo odlične rezultate i sveopću suradnju policijskih snaga.

Situacija, kaže, nije dramatična što se tiče granice, a policija je na prostoru Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije gdje su pritisci najveći. Građani mogu biti sigurni, jer, ističe, policija budno prati sve događaje u BiH.

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini poprima sve dramatičnije razmjere. S dolaskom jeseni i hladnih dana prijeti humanitarna katastrofa, osobito na području Bihaća i Velike Kladuše. Među migrantima, sukobi su sve češći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!