Nikolić: Nedostaje 230 obiteljskih liječnika i 170 pedijatara, ginekologa i logopeda

06.02.2023.

11:49

Autor: Hina/HRT/A.V.

Socijaldemokrati o temi "Liječnika ni za lijek"

Socijaldemokrati o temi "Liječnika ni za lijek"

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Hrvatskoj u ovom trenutku nedostaje i do 230 obiteljskih liječnika te oko 170 primarnih pedijatara, ginekologa i logopeda, ocijenila je u ponedjeljak saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić.

Čak 180 liječnika starije je od 65 godina i rade samo iz čistog entuzijazma jer nemaju kome ostaviti svoje pacijente, 750 liječnika je starije od 60 godina, a na specijalizaciji ih je trenutno samo 150, upozorila je Nikolić na konferenciji za novinare Ruralni razvoj a liječnika ni za lijek koju je održala zajedno sa saborskim zastupnikom i potpredsjednikom stranke Domagojem Hajdukovićem.


To znači da bi, kada bi oni ovog trenutka otišli u mirovinu, oko 300 tisuća građana ostalo bez svog izabranog liječnika obiteljske medicine, tvrdi ona napominjući da Hrvatskoj prijeti urušavanje čitavog zdravstvenog sustava.


Smatra da mladi liječnici bježe iz obiteljske medicine, jer imaju najniže plaće i dodatke na uvjete rada u sustavu.


- To se najbolje vidi na primjeru Đakovštine, u Općini Trnava koju čini šest sela, prema zadnjem popisu stanovništva broji oko 1300 stanovnika, koja godinu dana nema obiteljskog liječnika, kaže Nikolić.


Također navodi da je svakom liječniku potrebno pružili mogućnost da izabere hoće li raditi u domu zdravlja ili u privatnoj ordinaciji, ali da i dalje bude u ugovornoj obvezi s HZZO-om, uz jasno postavljena pravila i bez administrativnih prepreka.


Potrebnim drži da se tijekom studija promovira obiteljska medicina, a lokalna samouprava bi trebala, kaže, naći načina da stipendijama i subvencioniranjem stanovanja stimulira mlade ljude da dođu k njima raditi.


Domagoj Hajduković navodi kako je kronični nedostatak pedijatara u primarnoj zaštiti prisutan u svim dijelovima istoka Hrvatske ali posebno u Osječko-baranjskoj županiji.


Hajduković: Mobilne ambulante i ljekarne pomogle bi starijim građanima


- Pedijatri odlaze u mirovinu, a adekvatne zamijene nemaju. Cijeli miholjački kraj ovisi o jednoj pedijatrici koja iz mirovine radi pola radnog vremena, podsjeća Hajduković pitajući se: "Jesu li to uvjeti za demografsku obnovu ovoga kraja?".


Napominje također da postoji veliki problem i oko pripravničkog staža koji se mora odraditi kako bi se dobila licenca za rad i kako bi liječnici mogli stupiti na tržište rada.


Država ga ne omogućuje u potrebnoj mjeri, čeka se nekoliko godina i mnogi se tada odluče na odlazak iz Hrvatske, ističe Hajduković. Dodaje i kako trenutno na staž čeka oko 3000 ljudi, a da je ministar najavio u 2023. godini osigurati svega 1500 mjesta. Osnovni problem on vidi u tome što država nije osigurala dovoljno novca kako bi svi mogli obaviti staž u razumnom roku, a što je dužna učiniti.


Hajduković također navodi da je pristup zdravstvenoj zaštiti mnogim starijim građanima ograničen i da bi se taj problem djelomično mogao riješiti ustrojavanjem mobilnih ambulanti, palijativnih ambulanti i mobilne ljekarne koje bi bile u sklopu Doma zdravlja jedinica lokalne i regionalne samouprave.


- Ovo su projekti koji doslovno život znače za ruralni prostor i ovakve je probleme trebao rješavati tzv. projekt Slavonija i europski novac, zaključio je Hajduković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!