Vrbovčane muči nedostatak liječnika

16.01.2023.

17:23

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/A.V.

Vrbovčane muči nedostatak liječnika

Vrbovčane muči nedostatak liječnika

Foto: HTV / HRT

Nedostatak zdravstvenog osoblja problem je koji muči hrvatsko zdravstvo, a najteže je u ruralnim područjima. Primjer je Zagrebačka županija, dvadesetak liječnika iz ambulanti domova zdravlja otišlo je na specijalizaciju, a to znači da su njihove ambulante ostale bez liječnika. Nadoknađuju to ugovorima s liječnicima u mirovini ili onima iz zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Sve su to kratkoročna rješenja.

Mještani Lonjice kraj Vrbovca svoju liječnicu obiteljske medicine već nekoliko tjedana nemaju, jer je otišla na specijalizaciju. Imaju pomoć obiteljskog liječnika iz druge ambulante i to tek na pola radnog vremena. Ni sami ne znaju tko će ih i kada primiti.


- Ako ništa, zvat ću hitnu i hitna će doći, ali ovo što se sada radi,  ovo je strašno za nas male ljude. Da mi nemamo doktora, imamo, ali doktor ne može pokrivati 3 općine ili 4, to je strašno. Krivim državu i država je kriva, kazala je Zlata.


- A nema kuda. Ne možete se ni naručiti niti ništa. Svugdje 4-5 mjeseci treba čekati, rekao je Anton.


Raspored liječnika u ambulanti za preglede radi se potkraj tjedna, ovisno o raspoloživosti i slobodnom vremenu liječnika - što znači da građani ne mogu dobiti pomoć kada im ona zatreba.


- S tim da je ovaj raspored sada podložan promjenama svakodnevno jer Zavod za hitnu medicinu isto nema liječnika i ne znači da mi nekog od ovih navedenih liječnika neće povući u toku tjedna, pojašnjava Tamara Matulić Ćus, glavna sestra ispostave Vrbovec Doma zdravlja Zagrebačke županije.


- Uglavnom gledamo da ako nema u ovoj ambulanti onda ima ambulanta najbliža po kilometrima. To su udaljenosti dosta velike na žalost. Naše dislocirane ambulante su udaljenosti i 70 kilometara najdalje, nastavlja Matulić Ćus.


U Vrbovcu je na 4 liječnika obiteljske medicine raspoređeno gotovo 15 tisuća pacijenata i takvo je stanje neodrživo. No sprema se još gori scenarij, jer će ove godine više od 50 liječnika obiteljske medicine otići na razne specijalizacije, a to znači prazne ordinacije u mjestima gdje su radili.


- A što će biti nakon specijalizacije o tome se trebamo brinuti. Hoće li ti doktori i kolege ostati ovdje raditi ili će jednostavno otplatiti dug ustanovi i otići van raditi, rekao je Davorin Radin, voditelj ispostave Vrbovec Doma zdravlja Zagrebačke županije


Nije tajna da nedostaje liječnika specijalista, posebno ginekologa, pedijatara, radiologa. Ali stanje u obiteljskoj medicini još je gore.


- Mi smo natječaje za radno mjesto raspisali također nekoliko puta, ali na žalost nitko se nije odazvao ni na jedan natječaj, požalio se Radin.


Ako se tako nastavi, mještanima Lonjice bit će bolje, ostati zdrav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!