07:55 / 31.07.2019.

Autor: HRT

Ništa od povišica, sindikati u zdravstvu ogorčeni

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je nakon sastanka s predstavnicima Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi da se dosad nije riješilo pitanje reprezentativnosti liječnika.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je nakon sastanka s predstavnicima Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi da je za tri mjeseca produžen kolektivni ugovor za zdravstvo.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Dogovorili smo se da ćemo napraviti produženje postojećeg ugovora za tri mjeseca. A tada će vjerujem, biti ispoštovano ovo što je izdogovarano, rekao je Kujundžić.


- Produljen kolektivni ugovor za zdravstvo 

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović složio se s ministrom Kujundžićem, da će nakon sezone godišnjih odmora nastaviti s pregovorima te da će težiti zajedničkom rješenju.

- Reprezentativnost liječnika već je neko vrijeme neriješena situacija. Upravo smo sad postigli neke dogovore u kojima ćemo pokušati taj problem u što kraćem vremenu riješiti.

Predstavnici sindikata izjavili su "da su šokirani jer su prisilili Vladu na produženje kolektivnog ugovora za tri mjeseca". Tvrde da su razočarani i ne znaju što mogu očekivati s 31. listopada kada bi se trebali opet naći u pregovorima.
 

Topolnjak: Štrajk je još uvijek na stolu

Sinidkati, koji su danas očekivali potpisivanje izmjena kolektivnog ugovora koji bi donio povećanje plaća, ostali su šokirani rezultatima sastanka. "Ja sam 10 godina u pregovorima, ali ovakav bezobrazluk Vlade, premijera i ministra Marića još nisam doživio", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak. Novi pregovori, istaknuo je Topolnjak, trebali bi početi nakon godišnjih odmora, 20. kolovoza, a ako do 15. rujna ne bude postignut dogovor oko potpisivanja novog dodatka kolektivnom ugovoru, štrajk zdravstvenih i nezdravstvenih radnika je još uvijek na stolu.

Prašnjak: Prevara stoljeća, štrajk je i više nego izgledan

- Otvoreno bih ovo nazvala prevarom stoljeća nas medicinskih sestara i zdravstvenih radnika. Dobili smo dobru šamarčinu i ministar i mi i na kraju naši građani koje liječimo. Smatram to prevarom stoljeća", rekla je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Potvrdila je da je štrajk više nego izgledan.Podsjetimo, u pregovorima s Ministarstvom sudjelovali su Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara medicinskih tehničara (HSSMS) i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH), te predstavnica Hrvatske liječničke komore bez prava reprezentativnosti. Načelno su uspjeli dogovorili povećanje plaća od 1. kolovoza za 3 posto za sve radnike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, te povećanje od 4 posto počevši od 1. listopada za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike. Tekst takvog dogovora, ministar Kujundžić parafirao je prije dva tjedna, da bi na današnjem sastanku predstavnicima sindikata rekao da do potpisivanja izmjena kolektivnog ugovora ipak ne može doći.

Vlada je na telefonskoj sjednici prihvatila izmjenu Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja kojom se ugovara njegova daljnja primjena do sklapanja Dodatka II., a najduže do 31.10.2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!