HSLS će podržati dodatni porez na dobit, Zurovec: Kaznit će se one koji su najveći

13.12.2022.

10:25

Autor: HRT/IMS/.B.

Nisu zadovoljni, ali Hrebak će podržati, a Zurovac neće

Nisu zadovoljni, ali Hrebak će podržati, a Zurovac neće

Foto: HTV / HRT

Saborski zastupnici raspavljaju o konačnom prijedlogu Zakona o dodatnom porezu na dobit, poznatijem kao porez na ekstraprofit, čiji će obveznici biti oni s povećanom dobiti, neovisno o djelatnosti koju obavljaju. Prikupljena novčana sredstva bit će prije svega namijenjena ranjivim kućanstvima, kako bi se ublažili učinci visokih cijena energije i drugih proizvoda. O tome je s predstavnicima vlasti i oporbe, gradonačelnikom Bjelovara (HSLS) Dariom Hrebakom i gradonačelnikom Svete Nedelje Dariom Zurovcem razgovarala HRT-ova Tatjana Munižaba.

Hrebak je rekao da nije oduševljen s navedenim porezom i da to ne taji. Smatra da bilo kakvo zadiranje države u gospodarstvo u smislu nametanja poreza "neće biti dobro". 

- Unutar stranke postignut je kompromis. Ono s čime nismo bili zadovoljni, rekli smo i to se uspjelo popraviti. Prag je postavljen na 60 milijuna kuna za tvrtke. Tu bi ušlo nekoliko stotina tvrtki više, naviše srednjih poduzeća. Odlučilo se ipak ići na porez, da se uzme dio dobiti onih najvećih, to smo odlučili podržati jer kao vladajuća većina morate pristati na određene kompromise. HDZ je odlučio ići u tu priču. Mi ćemo biti sretni da se mali i srednji poduzetnici ne diraju i podržat ćemo, istaknuo je.

Zurovec je rekao da nije zadovoljan i da neće podržati.

- Kako su cijene energenata narasle, bilo je tu dosta loših poteza poput emitiranja tzv. besplatnog novca, a ništa na ovom svijetu nije besplatno, na koncu smo dobili inflaciju - sve je raslo. I na kraju godine, nakon hvaljenja s turističkim rezultatima, Valamar će tu nadrapati. Dakle, kaznit ćete one koji su najveći. Ako se htjelo nešto prikupiti - tu se govori o 2 milijarde kuna, mogli ste samo malo više upregnuti poreznu. Porezna godišnje naplati oko 5 milijardi kuna pa stvarno ne razumijem zašto se išlo s nekim novim nametom baš na ovakav način. Smatram da novi porez nije potreban, samo možda malo bolje upregnuti državne institucije pa da se više naplati, kazao je.


  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!