13:30 / 15.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Božinović: Nitko ne zna kako će se razvijati situacija s izbjeglicama

Ministar Davor Božinović u Hrvatskom saboru

Ministar Davor Božinović u Hrvatskom saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru kako nitko ne može reći kako će se razvijati situacija s izbjeglicama iz Afganistana, ali da hrvatska policija čini sve da budemo sigurni.

Tim je riječima potpredsjednik Vlade Davor Božinović odgovorio zastupniku Darku Soboti (HDZ) koji je kazao da je javnost zabrinuta zbog situacije u Afganistanu te upitao je li opravdana zabrinutost zbog novog migrantskog vala.


Božinović je naveo kako je samo ove godine zaprimljeno 1 700 zahtjeva za azilom u Hrvatskoj. 


- Polovica od toga su državljani Afganistana, no iz ranijih iskustava mislimo da će ih biti sve više, a uglavnom se radi o ljudima koji nemaju nikakve dokumente, kazao je. Dodao je kako ovog  trenutka 126 Afganistanaca traži međunarodnu pomoć, uključujući onih 19 koje je Hrvatska evakuirala. 


Pitanje migracije treba strarteški pristup


Ministar Božinović istaknuo je kako je Vlada svjesna da pitanje migracija nadilazi mandat jedne vlade te da tom pitanju treba pristupiti strateški.


- Učinili smo sve da ojačamo vanjsku granicu EU-a, to je naša granica, rekao je Božinović navodeći da Hrvatska raspolaže s više od 6500 graničnih policajaca, nekoliko stotina pripadnika interventne i kriminalističke policije, da je jak naglasak stavljen na borbu protiv organiziranog kriminala te na opremanje i modernizaciju policije. 


- Samo ova Vlada u to je uložila više od 200 milijuna, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!