Plenković: Ksenija Turković bila je prvi izbor za Vrhovni sud

13:35 / 15.09.2021.

Autor: Hina/HRT

Premijer Plenković na aktualnom prijepodnevnu u Saboru

Premijer Plenković na aktualnom prijepodnevnu u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković odbacio je u srijedu ocjenu Sandre Benčić (Možemo!) da namjerno oteže s izborom predsjednika Vrhovnog suda izrazivši žaljenje što predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, koja je bila prvi izbor.


- Meni je žao da nova predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prva, koja je bila prvi pravi izbor i oko koje bi postigli ovdje konsenzus još u veljači prije profesorice Đurđević, kazao je Plenković u Saboru.


- A znate zašto nije izabrana? Ne zato što je ja kao netko iz kuta parlamentarne većine ne bi htio, naprotiv, nego zato što je netko nije htio predložiti. Nakon što je ponudio to, a kada je ona kazala 'može' u zakonitoj proceduri i uz širu privolu, više je nije htio predložiti, dodao je Plenković osporivši da usporava proces izbora predsjednika Vrhovnog suda.


- Kao da namjerno ili s određenim ciljem otežete s izborom predsjednika Vrhovnog suda, ima li to veze s ocjenom suca Dobronića da je Vlada propustila u aferi Agrokor likvidirati faktoring društva, upitala je Benčić premijera.


Plenković je ponovio da HDZ nema ništa protiv suca Radovana Dobronića, kao i da je Zlata Đurđević bila kandidatkinja u nezakonitoj proceduri. Kazao je i kako mu je dosta stalnog imputiranja o HDZ-ovom pravosuđu.


- Radimo proces, konzultacije i odlučit ćemo, zaključio je te poručio zastupnicima Možemo da uživa gledati kako je NGO aktivizam transformiran u političke stranke, dodao je.


Vaš odgovor uvijek je NGO aktivizam, gdje je NGO aktivizam nešto loše, a to vas je vjerojatno naučio prijatelj Orban, uzvratila je Benčić.


Razumno je uvesti euro 9,5 godina nakon ulaska u EU


- Meni se čini da je razuman rok, ako je netko ušao u Uniju 1. srpnja 2013., da usvoji euro 1. siječnja 2023., to je 9, 5 godina, odgovorio je premijer Andrej Plenković na upit Marka Milanovića Litre (Hrvatski suverenisti) treba li građane pitati oko uvođenja eura, odnosno odricanja monetarnog suvereniteta, ali i o drugim temama bitnim za budućnost Hrvatske.


- Novi ste zastupnik, vaši su prethodnici u ovom istom Saboru sa 150 glasova potvrdili ugovor o pristupanju EU, vaša kolegica, zahvaljujući kojoj sjedite ovdje Ruža Tomašić, vi ste dobili 19 glasova, je od 2013. bila u Europskom parlamentu, vaš kolega Ilčić je pohrlio u EP tamo su euri, on prima plaću u eurima, poručio je Plenković zastupniku.


Naglasio je da njegova vlada ima strateški cilj uvesti Hrvatsku u dvije dublje integracije, jedna je Schengenski prostor, druga je euro "i to nam je nadomak, to je tu, sutra, 1. siječnja 2023.".


- Osigurati da se ispune kriteriji iz Maastrichta u ovakvim okolnostima pandemije, potresa, kriza i biti u poziciji pred uvođenje eura, sada slušati vašu inicijativu, ne znam jesmo li svi prespavali cijeli period, odgovorio je Milanoviću Litri. Ustvrdio je kako ne zna ima li više itko tko možda misli da nam je članstvo u EU bilo loše, da su 44 milijarde više povučenog od uplaćenog novca nekakva šeta.

Premijer zadovoljan kako teče popis stanovništva


Premijer je odbacio kritike Anke Mrak Taritaš (Glas) o lošoj pripremljenosti, odnosno "petljanju i prtljanju" oko popisivača stanovništva. 


- Popisivači su se mogli prijavljivati ljetos, uvjet nije bio da moraju biti procijepljeni, da moraju imati potvrde, kazala je.


Premijer uzvraća da je zadovoljan kako teče popis stanovništva, 177 tisuća građana već se upisalo elektronički.


- Proces je krenuo, epidemiološke prilike se mijenjaju smatram da nema dileme da popisivači moraju biti ili cijepljeni ili imati potvrdu ili biti testirani, kazao je Plenković i izrazio uvjerenje da je sve odrađeno na vrijeme, da će se stvar obaviti u najboljem redu i da ćemo kroz koji mjesec imati rezultate popisa

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!