Nitko neće u pogrebnike i ukopnike

20.05.2022.

07:00

Autor: Žana Ljuština/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Nitko neće u pogrebnike

Nitko neće u pogrebnike

Foto: Žana Ljuština / HRT

Zadarska gradska tvrtka Nasadi godinama traži pogrebnike i grobare. Nema ih ni za lijek. Stalno raspisuju natječaje, ali radnika nema i nema. Iako je plaća sigurna i solidna, nitko ne želi obavljati te poslove. Zbog toga se pokopi u Zadru obavljaju isključivo ujutro.

Nitko neće u pogrebnike i ukopnike! Posla ima i previše, ali, čini se, nitko ga više ne želi raditi. Tomislav je pogrebnik gotovo 30 godina.

- Ja sam se navikao, ali mlađi ljudi. Teško je to. Imeni pođu suze kad se desi da umre mlado. Možemo mi pričati što hoćemo, ali suze ti pođu, govori Tomislav Tomičić, poslovođa pogrebnih poslova Nasada d.o.o.

Teško je i direktoru Nasada. Tvrtka godinama raspisuje natječaj za radno mjesto pogrebnika i ukopnika.

- Nema nikakvih velikih uvjeta, osnovna ili srednja škola, vozač b ili c kategorije zaista nemamo velikih uvjeta za to radno mjesto, naglašava Josip Krnčević, direktor Nasada d.o.o. i dodaje da poziva sve mlade dečke i sve kojima treba posao da se jave na natječaj, jer oni nude sigurnu plaću.

Zašto se onda nitko ne javlja?Je li razlog mala plaća ili priroda posla?

- Ja mislim da bi plaću trebalo malo dignuti, naglašava Tomičić.

- Osnovica plaće je 4200-4400, s tim da naši dečki s dodacima na plaću, a ima tih dodataka, dobiju između 6 i 7 tisuća kuna, naglašava direktor Krnčević.

Zbog nedostatka radnika pokopi na zadarskom groblju mogući su samo u jutarnjim satima što je prilično nezgodno, primjerice, za sve zaposlene. No poslijepodnevno radno vrijeme jednostavno se ne može uvesti zbog manjka radnika. A tako će ostati do daljnjega, ljetnim temperaturama i vrućini unatoč.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!