Nižu se reakcije nakon jučerašnjeg istupa ravnateljice KB-a Sveti Duh

19.05.2023.

19:46

Autor: Eugen Husak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nižu se reakcije nakon jučerašnjeg istupa ravnateljice KB-a Sveti Duh

Nižu se reakcije nakon jučerašnjeg istupa ravnateljice KB-a Sveti Duh

Foto: Robert Anic / Pixsell

Nižu se reakcije nakon jučerašnjeg istupa ravnateljice zagrebačkog KB-a Sveti Duh vezano za skandal u toj bolnici. Podsjetimo, javnost su nedavno zgrozile snimke pokojnika na podu mrtvačnice. Unutarnja kontrola utvrdila je propuste, slijedila su dva otkaza. Ravnateljica, pak, priznaje da je znala za određene nepravilnosti. Svoju odgovornost - ne vidi.

Znala je za problem, nije ga riješila, a kažnjava druge. Najkraći je to rezime uloge ravnateljice bolnice Sv. Duh u skandalu sa mrtvim tijelima koja su u bolničkoj mrtvačnici ostavljena da leže na podu.

- Ja kao ravnateljica mogu biti odgovorna samo za problem, ako za njega znam. U trenutku kad sam informirana da problem postoji krenula sam ga rješavati, rekla je Ana-Marija Šimundić, ravnateljica KBC Sv.Duh.

Taj trenutak dogodio se još u srpnju prošle godine kada su ravnateljicu pismeno obavijestili da nema dovoljno mjesta u rashladnim komorama za pokojnike pa mrtva tijela leže i na podu. Prošlo je skoro 10 mjeseci, a curenje snimke krajem travnja potvrdilo je da problem otad nije riješen.

- I očekivala sam da će slijedeći put kad se dogodi ovakva situacija, mene moj pročelnik Zavoda za patologiju izvjestiti i da ćemo tada zajedno promptno riješiti problem, rekla je. 

Zašto je pročelnik nije obavijestio ne možemo provjeriti jer pred kamere ne želi. U pisanoj prepisci s ravnateljicom naveo je da ga u travnju pomoćnici i mrtvozornici nisu upozorili da su kapaciteti mrtvačnice premali.

- Budući da me kao predstojnika Zavoda nitko nije obavijestio o povećanom broju umrlih, te nemam o tome nikakvu spoznaju, nisam mogao obavijestiti Ured ravnateljice, odgovor je prof.dr.sc. Fabijana Kneževića.

Zbog nehumanog odnosa prema pokojnicima i izbjegavanja odgovornosti u oporbenom HDZ-u od gradonačelnika Tomislava Tomaševića očekuju konkretne poteze.

- Pod broj 1 da zatraži ostavku ravnateljice bolnice Sv. Duh. Pod broj 2 da otpuštene djelatnike bolnice vrati na posao. I pod broj 3 da povuče nagradu Grada Zagreba. Sad se jasno vidi kako Ana-Marija Šimundić nije zaslužila nagradu Grada Zagreba, rekao je Mislav Herman, HDZ.

Sličan stav imaju i u gradskom klubu zastupnika MOST-a. Očekuju ostavku i odustajanje od gradske nagrade. Čudi ih i što je ravnateljica odlučila sve svaliti na pročelnika patologije koji je, kažu, bio njezin izbor.

- Jer to je čovjek koji je de facto povučen iz mirovine. On je imao sve uvjete za mirovinu i zadržan je na rukovodećem radnom mjestu vjerojatno s toga jer je pokazao određene dobre osobine voditelja odjela, smatra Trpimir Goluža, klub zastupnika MOST-a.

Iz Ureda gradonačelnika kao i stranke Možemo prozivke nitko nije želio komentirati. Pred kamere je stao samo šef najvećeg gradskog koalicijskog partnera.

- Mogu reći da sam neugodno iznenađen da je toliko vremena da se prizna nešto što je navodno više puta bilo ukazano ravnateljici. Tu se moraju dati puno jasniji odgovori od ovih koje smo do sada čuli, rekaoje Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

U čitavoj priči i dalje je nejasno kada je nastala sporna snimka te tko je i kada donio odluku da se sa pokojnicima postupa suprotno propisima bolnice. Sigurno je samo da u ovoj mučnoj aferi svi kažu da je kriv netko drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!