Ne prestaju reakcije na šokantnu snimku iz bolnice Sveti Duh

29.04.2023.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

KB Sveti Duh

KB Sveti Duh

Foto: Robert Anić / PIXSELL

I danas reakcije na snimke umrlih pacijenata poredanih na podu bolnice Sveti Duh. Uprava bolnice podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bi se utvrdilo je li netko tijela namjerno izvadio iz rashladnih uređaja i zatim ih snimio na bolničkom podu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je kako zvuči morbidno, ali je moguće da su mrtva tijela postavljena na pod u KB-u Sveti Duh na fotografijama podmetnuta te je poručio kako je na policiji da to istraži jer je svima u interesu rasvijetliti slučaj do kraja.

Postavlja se pitanje koje jest nevjerojatno i zvuči morbidno, je li moguće da je riječ o režiranoj situaciji... No to je moguće iz perspektive konteksta, rekao je novinarima nakon obilaska radova na Jarunu.

- Zvuči nevjerojatno i morbidno, ali moguće je iz perspektive konteksta, a kontekst je sljedeći, da je ravnateljica Svetog Duha stupila na dužnost prije malo više od godinu dana i da je Sveti Duh bila jedina bolnica u Zagrebu u kojoj žene nisu mogle ostvariti pravo na pobačaj, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Zanimljiv mu je, kaže, i tajming objave fotografija.

- Snimka se u medijima pojavljuje na dan kada se odlučuje u Skupštini o nagradama Grada Zagreba za 15 pojedinaca i grupa, među kojima je i ravnateljica Sv. Duha koja je u dva posto najcitiranijih znanstvenika svijeta, podsjetio je.

Na novinarsko pitanje bi li ravnateljica Sv. Duha trebala otići, odgovorio je protupitanjem - je li ijedna kaznena prijava završila s optužnicom i je li išta od onog što joj se stavlja na teret potvrđeno.

- Nakon što je snimka izišla u javnost, tražio sam očitovanje ravnateljice KB-a Sveti Duh, koja je tražila očitovanje šefa Zavoda za patologiju, a koji tvrdi da se cijelo vrijeme poštuje pravilnik o postupanjima s umrlim bolesnicima prema kojem se tijela umrlih moraju držati u rashladnim uređajima ili, ako je situacija da je taj dan nažalost previše umrlih bolesnika, tijela se moraju držati na za to predviđenim stolovima, pokrivena plahtom, objašnjavao je zagrebački gradonačelnik.

Prema objavljenoj snimci, kaže, ispada da je sedam tijela bilo na podu.

- To bi bilo apsolutno kršenje pravilnika bolnice i takvo postupanje bilo bi gruba povreda radne dužnosti. Šef zavoda tvrdi da se poštuje zasigurno pravilnik, a s druge strane ono što je čudno jest da čitatelj koji je dostavio snimku tvrdi da je ona dva tjedna stara, što ne može biti točno, jer u posljednjih mjesec dana nije bilo uopće situacija da bi tijela bila izvan rashladnih uređaja, a kamoli da bi bila na podu, rekao je.

Državna inspekcija, kaže, bila je ondje nenajavljeno u ožujku, u travnju i opet nenajavljeno jučer i nije apsolutno ništa našla što bi bilo protivno bilo kojem pravilniku ili propisu.

Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh izvijestila je jučer da je zagrebačkoj policiji podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bi se utvrdilo je li netko namjerno izvadio tijela umrlih iz rashladnih uređaja i zatim ih snimio na podu bolnice.

U režiranu snimku ne sumnja ni predsjednik SDP-a.

- Ako nekom padne na pamet vaditi tijela iz hladnjače, poredati ih po podu, slikati kako bi od toga napravio politički cirkusi to ne samo da je degutantno, to je kazneno djelo, u najmanju ruku povrede mira pokojnika i očekujem od nadležnih tijela da to u najkraćem mogućem roku istraže, poručio je Peđa Grbin.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u subotu je, komentirajući slučaj iz KB-a Sveti Duh, poručila kako smatra da je pristojno ispričati se i potražiti odgovornost da se to više nikada ne bi dogodilo.

- Mislim da je pristojno ispričati se i potražiti odgovornost i riješiti da se to više nikada ne bi dogodilo, rekla je ministrica novinarima na zagrebačkom Kaptolu.

S konsternacijom je pratila jučerašnje tvrdnje iz Grada Zagreba kako misle da je netko u KB-u Sveti Duh izvadio tijela umrlih pacijenata iz rashladnih uređaja, poredao na pod i fotografirao ih. To su komentirali, ne mogu vjerovati, rekla je ministrica. Ne služi im na čast ako su tako reagirali, poručila je.

Glasnogovornica Grada Zagreba u petak je izjavila kako u tom trenutku postoji pretpostavka da je riječ o namjeri, odnosno da je netko izvadio tijela iz rashladnih uređaja te ih slikao.

Jandroković: Utvrditi što se točno dogodilo


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je u subotu, govoreći o slučaju KB Sveti Duh, da treba utvrditi što se točno dogodilo, zašto i tko je kriv.

- Prvo treba utvrditi što je istina i utvrditi individualnu odgovornost, zašto se to dogodilo i tko je kriv, nakon toga možemo suditi i ići sa sankcijama, odgovorio je Jandroković novinarima na zagrebačkom Kaptolu.

Pozvao je i da se ne sudi unaprijed, bez da se utvrde činjenice.

- U ovom trenutku ovo izgleda prebacivanje odgovornosti na nekog drugog, ali nemojmo stalno suditi unaprijed, bez da znamo što se točno dogodilo, treba utvrditi činjenice, a oni koji su do toga doveli svakako trebaju odgovarati, uzvratio je na tvrdnje iz Grada Zagreba kako imaju indicije da je netko namjerno izvadio tijela umrlih pacijenata iz rashladnih uređaja na pod kako bi ih fotografirao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!