12:23 / 26.04.2021.

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS

Nonković: Očekujem tijekom idućih nekoliko tjedana smirivanje pandemije

Diana Nonković

Diana Nonković

Foto: Dnevnik / HRT

Brojevi neće pokvariti sezonu, mi smo na vrhuncu trećeg vala. Poduzima se sve kako bi se pozitivne osobe i njihove kontakte izoliralo i tako spriječilo širenje zaraze koronavirusom. Očekujem u idućih nekoliko tjedana smirivanje, to je prirodni tijek pandemije. Cijepljenje će biti važno i veliko oružje u sprječavanju širenja zaraze, rekla je dr. Diana Nonković, epidemiologinja, javljajući se za podnevni Dnevnik HTV-a. Uvjerena je da će skora turistička sezona biti bolja nego prošlogodišnja. A kako bi se to ostvarilo, prije nekoliko dana počelo je cijepljenje djelatnika u turizmu. Svima onima koji idu na bilo kakvo putovanje, a nisu se još cijepili, potreban je negativan test. Kako bi olakšala svojim putnicima, Zračna luka Split uvela je testiranje na COVID-19 i brzim i PCR testovima, ali uz naplatu.

- Reakcije putnika poprilično su dobre, zasad ih je malo. Ovaj cijeli tjedan predviđen je za uhodavanje da se vide reakcije aviokompanija i putnika, da se vidi kako će sve teći, rekla je HRT-ova Anita Markovina Radnić.

Ako putnik pri dolasku ili odlasku iz Hrvatske dobije pozitivan nalaz, postoji uhodani protokol koji se u tom slučaju slijedi.

- Sve je lani prolazilo kako treba. Čim se utvrdi pozitivan nalaz, javlja se dežurnom epidemiologu, on kontaktira pozitivnu osobu, ta osoba se upućuje - sve smjernice za izolaciju, a isto tako na mogućnost smještaja, primjerice smještaj gdje je bio, postoji mogućnost repatrijacije ili postoji uvijek mogućnost karantene koju svaka županija treba imati, rekla je dr. Diana Nonković.

- Imamo karantenu, sada u manjem kapacitetu, ali u tjedan do dva povećat ćemo kapacitete kako bismo bili spremni za prihvat većeg broja putnika. U dogovoru s Crvenim križem imamo kapacitete, a isto tako imat ćemo i karantenu koju smo prošle godine imali, dodala je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!