Normalizirana opskrba vodom u cetinskom kraju

22.07.2022.

08:59

Autor: HRT/Hina/D.M./

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Opskrba vodom u potpunosti je normalizirana u petak u cetinskom kraju te splitskom i omiškom zaleđu nakon što su ta mjesta bila bez vode zbog puknuća magistralne vodovodne cijevi u naselju Ruda.

Kvar je saniran brzom intervencijom s obzirom na kompleksnost zahvata, izjavio je direktor Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine Josip Mioč, dodavši kako sada predstoje radovi asfaltiranja županijske ceste oštećene pod naletom vode. Kako bi se spriječilo i minimiziralo utjecaj takvih stvari svi skupa trebamo raditi na alternativnim pravcima već dotrajalih cjevovoda, nekih i starijih od 50 godina, smatra Mioč.

Dodao je da tu prvenstveno misli na Hrvatske vode te Ministarstvo gospodarstva koje s njima upravlja u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom te gradovima i općinama na tom području. Prema njegovim riječima, jedan dio projekta alternativnog vodnog pravca od Rude do Vratnica posjeduje građevinsku dozvolu te se očekuje njegova realizacija.

Uzrok puknuća magistralne cijevi, kaže Mioč teško je detektirati s obzirom na starost cjevovoda na koji nepovoljno utječu i višednevne suše, potresi te transport teške mehanizacije radi projekta Aglomeracije Otok. U nekim mjestima kontinentalne Hrvatske donesene su odluke o redukciji vode, a Mioč kaže da u cetinskom kraju kapaciteti izvora Ruda, Kosinac i Šilovka zasad nisu ugroženi te se nadaju da će i u budućnosti tako ostati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!