Direktor Vodovoda - Zadar: Vode ima, ali potrošnja treba biti racionalna

21.07.2022.

14:38

Autor: Žana Morović-Rudić/Vijesti/IMS/I.Z./HRT

"Potrošnja vode treba biti racionalna"

"Potrošnja vode treba biti racionalna"

Foto: HTV / HRT

Krivac za probleme u vodoopskrbi na zadarskom području nije samo dugotrajna suša - nego i vodokradice. Ilegalno se priključuju na javni sustav i crpe goleme količine vode, uglavnom za natapanje vrtova. Tako ruše hidrauliku vodoopskrbnog sustava pa zbog niskog tlaka u cijevima, vršne gradske zone povremeno ostaju bez vode. 

"Situacija je zabrinjavajuća"

Tomislav Matek, direktor Vodovoda - Zadar rekao je kako područje Zadra zimi koristi lokalna vodocrpilišta, koja su sada, u ljetnim mjesecima, na jako niskim nivoima.

Što se tiče vodocrpilišta, situacija još uvijek nije alarmantna, ali je zabrinjavajuća.

- Događaju se krađe, ljudi otvaraju hidrante, neznajući da upadaju i u naš sustav, time ugrožavaju opskrbu ne samo grada Zadra, već i opskrbu prema otocima, koji se nalaze na širem području grada.

- Oni ugrožavaju opskrbu kompletno naše županije, poručio je Matek. 

"Potrošnja vode treba biti racionalna"

Nije samo problem u krađi vode, nego se ruši cijeli sustav. Kako dolijati vodokradicama?

Matek je istaknuo kako se bore s njima već godinama. Treba početi te ljude prijavljivati policiji, da se pokrenu kaznene prijave. Dodao je da se nada da će se i tome jednom stati na kraj.

Direktor Vodovoda - Zadar naglasio je da se nada da neće doći do redukcije vode na zadarskom području. Dodao je da vode ima, ali potrošnja treba ipak biti racionalna. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!