Nova osobna iskaznica - koje novitete donosi i kako do nje

12:26 / 02.08.2021.

Autor: HRT/Dnevnik u podne

Predstavljena je nova osobna iskaznica

Predstavljena je nova osobna iskaznica

Foto: HRT / IMS

Od danas svi građani Hrvatske mogu zatražiti novu osobnu iskaznicu. Elektronička iskaznica druge generacije služit će i kao zdravstvena iskaznica te kao putovnica, za brži i lakši prelazak granice, a donosi niz novih korisnih funkcionalnosti. Predstavljena je danas.

Nova osobna iskaznica sadržava pohranjene biometrijske podatke, sliku i dva otiska prsta. Oni koji imaju valjanu osobnu ne trebaju odmah zatražiti izdavanje nove osobne iskaznice, nego do isteka stare.

Cijena nove osobne iskaznice bit će 100 kuna, a za osobe sa 70 godina 70 kuna. Za mlađe od 18 koji osobnu iskaznicu vade prvi put bit će besplatna.


Nova osobna iskaznica također će imati programsko rješenje za mobitele i tablete, ono će biti jednostavno, besplatno i dostupno za sve građane. Nova osobna vrijedit će pet godina. Ona je važan korak u nastavku digitalizacije te pruža veću zaštitu osobnih podataka.


Od jutra vlada zanimanje građana za novu osobnu iskaznicu, već je pristiglo oko 2500 zahtjeva.

Detalje s predstavljanja osobne iskaznice doznajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!