Od danas se primaju zahtjevi za novu elektroničku osobnu iskaznicu

07:24 / 02.08.2021.

Autor: HRT

Ministar Davor Božinović o novim osobnim iskaznicama

Ministar Davor Božinović o novim osobnim iskaznicama

Foto: HRT / IMS

Od danas se primaju zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je od jutros zaprimljeno oko 2.500 zahtjeva za novom iskaznicom. 

Konferenciju za novinare na kojoj je predstavljena nova osobna iskaznica pogledajte ovdje:

Izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici donesene su radi provedbe Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji. 

- Ovo je zahtjevan posao koji traje više od dvije godine. Prethodio mu je čitav niz analiza u kojima smo i mi sudjelovali. Uredba se primjenjuje iz nekoliko razloga. To je da se njome ujednačavaju parametri osobnih i boravišnih iskaznica koje se izdaju u RH s parametrima tih isprava koje izdaju ostale države članice EU. Povećali smo i sigurnost osobnih i boravišnih isprava ugradnjom integriranjem biometrijskih karakteristika kako bi lakše i nedvojbeno mogli uvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Olakšava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo na portalu e-građani, rekao je Božinović.

Istaknuo je da će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta. Dodao je da će građani će brže prelaziti granice. 

- Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, a integriran je i matični broj osiguranika, istaknuo je ministar Božinović naglašava da iskaznice ranije generacije ne prestaju važiti.

Izjavio je i da je dosad izdano milijun covid-potvrda.

- To napominjem jer su na tom projektu radili uglavnom ovi ljudi i ove institucije kao i na projektu novih osobnih iskaznica. U ovom trenutku jedna trećina država članica neće biti spremna danas krenuti s primjenom ove uredbe za osobne iskaznice, rekao je Božinović. 

Cijene za nove osobne iskaznice 

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. 

Građani koji posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije. Postojeće im vrijede do roka koji je otisnut na njima.

Djeca do 18 godina neće plaćati prvu osobnu iskaznicu

Željka Josić iz Ministarstva za demografiju i mlade kazala je da djeca do 18 godina neće plaćati izradu prvu osobne iskaznice. 

Novosti na osobnoj iskaznici

Direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić kazao je da je AKD razvio jedinstveno europsko rješenje za elektronički identitet i kvalificirane usluge povjerenja Certilia. 

- Po prvi put će se moći mobilnim uređajima prijaviti na portal e-građani vjerodajnicom visoke razine. Građani će pomoću mobilnih uređaja moći pravovaljano potpisivati digitalne dokumente. Uz uporabu svoje osobne iskaznice besplatna je registracija i preuzimanje aplikacije. Uspostavljena je integracija sa zdravstvenom iskaznicom, a sadržava i matični broj osiguranika. Tu su i novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja. Značajno su unaprijeđeni. Ugrađen je novi optički varijabilni element, a integriran je i niz antikopirnih mikroelemenata. Uveden je i veći broj nevidljivih UV reaktivnih boja. Svi elementi razmješteni su unutar slojeva kartice tako da je vidljiv svaki pokušaj krivotvorenja. Postoji i oznaka za slijepe i slabovidne osobe te taktilni elementi. Nova osobna iskaznica potpuno je interoperabilna na razini EU, a hrvatsko rješenje je među najboljim od svih rješenja u EU, kazao je među ostalim Sertić.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić istaknuo je da na portalu e-građani postoje 94 usluge, a koristi ih milijun i 400.000 hrvatskih građana. 

Božinović: Integraciju vozačke dozvole u iskaznicu još nećemo raditi 

Na pitanje novinara Božinović je rekao da integriranje vozačke dozvole nije problem, ali se to pitanje na razini EU-a regulira u dvije različite uredbe te dok se tu ne postigne integracija vidjet će se tek hoće li se ići u tom smjeru. Do tada mi to ne smijemo raditi, ali tehnički bismo to uspjeli riješiti vrlo brzo. Dodao je i da će se moći unutar EU-a putovati s osobnom iskaznicom. 

Iskaznica se ne mijenja ako se izgubi mobitel 

Ako netko izgubi mobitel, neće se morati mijenjati osobna iskaznica već će se putem interneta deaktivirati aplikacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!